Έτοιμο δηλώνει το Κόσοβο να σταθεί ενάντια σε μια ενδεχόμενη επίθεση από τη Σερβία

Έτοιμο δηλώνει το Κόσοβο να σταθεί ενάντια σε μια ενδεχόμενη επίθεση από τη Σερβία

Έτοιμο δηλώνει το Κοσσυφοπέδιο να σταθεί ενάντια σε μια ενδεχόμενη επίθεση από τη Σερβία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι σε συνέντευξή του στο Reuters την Τετάρτη.

Οι εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου πυροδοτήθηκαν ξανά νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η Πρίστινα είπε ότι θα υποχρεώσει τους Σέρβους που ζουν στο βορρά, τους οποίους υποστηρίζει το Βελιγράδι και δεν αναγνωρίζουν τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, να αρχίσουν να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται στην Πρίστινα. Η κατάσταση βελτιώθηκε αφού ο Κούρτι, υπό την πίεση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησε να αναβάλει το θέμα των πινακίδων των αυτοκινήτων μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ επέβλεψαν την άρση των οδοφραγμάτων που είχαν στήσει οι Σέρβοι.

«Δεν πρέπει να αποκλείσουμε ότι αυτές οι επιθετικές πολιτικές του Βελιγραδίου θα μπορούσαν επίσης να μετατραπούν σε επίθεση κατά του Κοσσυφοπεδίου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο Κούρτι στο Reuters, μιλώντας στα αγγλικά. «Είμαστε σε εγρήγορση, αλλά δεν φοβόμαστε,» πρόσθεσε.

«Δεν λέω ότι θα μας επιτεθούν αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να αποκλειστεί...το ενδεχόμενο αύξησης των εντάσεων και νέων συγκρούσεων», είπε.

Οι Σέρβοι αντιπροσωπεύουν το 5 τοις εκατό του 1,8 εκατομμυρίου πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, που είναι το 90 τοις εκατό Αλβανοί. Περίπου 50.000 από αυτούς ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία. Οι υπόλοιποι 40.000 ζουν νότια του ποταμού Ίμπαρ και χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.

Η Σερβία αρνείται ότι πυροδότησε εντάσεις και συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, κατηγορώντας την Πρίστινα ότι καταπατά τα δικαιώματα των σερβικών μειονοτήτων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Πρίστινα κατηγόρησαν τον Κούρτι ότι φοβίζει τους επενδυτές μιλώντας ανοιχτά για πιθανή νέα σύγκρουση με το Βελιγράδι. Ο Κούρτι απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες. Κατηγόρησε τη Ρωσία, η οποία είναι ο κύριος σύμμαχος της Σερβίας και έχει ασκήσει βέτο στην προσπάθεια του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, για ρόλο στην ανάδευση νέων εθνοτικών εντάσεων στην πρώην νότια επαρχία της Σερβίας.

Ο Κούρτι και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες για περαιτέρω συνομιλίες στις 18 Αυγούστου. Βελιγράδι και Πρίστινα έχουν δεσμευτεί δημοσίως σε διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων, αλλά μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί.

euronews.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου