Σαν σήμερα η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα

Σαν σήμερα η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα

Φρίκη, οδύνη και αποτροπιασμό προξένησε στον ελληνισμό όπου γης, η είδηση που έσκασε σαν βόμβαστις 13 Αυγούστου από την πολύπαθη όσο και ηρωική Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου. Μία συμμορία(γιατί περί συμμορίας πρόκειται) νέων Αλβανών σκότωσαν εν ψυχρώ ένα νεαρό βορειοηπειρώτη, τον 37/χρoνο Αριστοτέλη Γκούμα του Ηλία, γιατί τολμούσε να μιλάει ελληνικά μέσα στο μαγαζί του. Περιστατικά λεκτικής βίας όσο και συμπλοκών παρατηρήθηκαν αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια, από ομάδες «αγανακτισμένων» αλβανών που περιφέρονταν στην περιοχή βρίζοντας και απειλώντας όποιον μιλούσε ελληνικά και γράφοντας υβριστικά συνθήματα στους τοίχους των σπιτιών και των καταστημάτων των Ελλήνων. Παρόμοια περιστατικά είχαμε και στις τελευταίες 3 εκλογικές αναμετρήσεις όπου ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός της Αλβανίας με τραμπουκισμούς και βιαιότητες προσπάθησε να νοθεύσει την εκλογική βούληση των Χειμαριωτών. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή οι προκλήσεις είχαν τραγική κατάληξη.

Όπως μας ενημέρωσε η ένωση Χειμαριωτών, «από τη Δευτέρα 9 Αυγούστου ομάδες εγκάθετων έφθασαν στην Χειμάρρα. Δημιούργησαν αλλεπάλληλα επεισόδια, αντιμετώπιζαν με άσχημο τρόπο τους ντόπιους, ήρθαν στα χέρια με αρκετούς και σε κάποιες περιπτώσεις απείλησαν με μαχαίρια. Αφορμή ήταν η ελληνική γλώσσα που άκουγαν να μιλούν οι Χειμαρριώτες.

Οι Χειμαρριώτες είχαν καταγγείλει στην αστυνομία τα γεγονότα και είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να καταθέσουν μήνυση κατά των συγκεκριμένων ατόμων αλλά ο αστυνομικός διοικητής όχι μόνο δεν τους επέτρεψε, αλλά τους προπηλάκισε λεκτικά και τους απομάκρυνε με προσβλητικό τρόπο συνεπικουρούμενος από ομάδα ανδρών του.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (12 προς 13 Αυγούστου), στο Καμπί της παλαιάς Χειμάρρας, και ενώ υπήρχε ακόμα αρκετός κόσμος έξω, έβρισαν τον άτυχο Αριστοτέλη Γκούμα. Αυτός δεν άντεξε τις συνεχείς προκλήσεις και τον εξευτελισμό, αντέδρασε και προσπάθησε να τους απομακρύνει καλώντας τους να λύσουν το «ζήτημα» λίγο μακρύτερα. Η αποκοπή του Αριστοτέλη από τους συντοπίτες του, θεωρήθηκε ως ευκαιρία για τους δράστες. Αυτοί επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και όρμησαν εναντίον του και στην συνέχεια πέρασαν με το όχημα πάνω από το σώμα του.»

Το πρωτοφανές αυτό γεγονός(καθώς τα τελευταία χρόνια αρκετοί είχαν πιστέψει ότι η Αλβανία απαλλάχθηκε πιά από αυτές τις πρακτικές)ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των Χειμαρραίων. Λαός ανυπότακτος και σκληροτράχηλος από τα πανάρχαια χρόνια, που υπέφερε τα πάνδεινα από το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα χωρίς να χάσει την ελληνικότητά του, δεν άντεξε αυτό το βάρβαρο έγκλημα, σε εποχές υποτίθεται δημοκρατικής ελευθερίας.

Μετά την αποτρόπαια αυτή δολοφονία αναβρασμός και οργή επικράτησε στην περιοχη. Οι Χειμαρριώτες απέκλεισαν τον οδικό άξονα Αυλώνας –Αγίων Σαράντα που διέρχεται από την Χειμάρρα και αποτελεί τον κύριο τουριστικό άξονα της Αλβανίας. Η αγανάκτησή τους ξεχείλισε όταν τα αλβανικά ΜΜΕ προσπάθησαν να παρουσιάσουν τον φόνο σαν αυτοκινητιστικό ατύχημα. Η ενωμένη και δυναμική αυτή αντίδραση που προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου κυκλοφοριακό έμφραγμα επί 14 ώρες (οι κάτοικοι είχαν δηλώσει ότι θα έκλειναν το δρόμο ως την ώρα της κηδείας στις 12 το μεσημέρι της 13ης Αυγούστου) έκανε το θέμα και συνακόλουθα και τη δολοφονία, πρώτη είδηση στα αλβανικά ΜΜΕ και ξαφνικά το αλβανικό κράτος είχε να διαχειριστεί μία κρίση που προφανώς ξέφευγε από τον έλεγχο και τους υπολογισμούς του.

Άμεση ήταν βεβαίως και η αντίδραση των πολιτικών φορέων των Βορειοηπειρωτών με την ΟΜΟΝΟΙΑ, το ΚΕΑΔ αλλά και άλλες οργανώσεις να καταδικάζουν τη δολοφονία και όσα προηγήθηκαν, να διαμαρτύρονται στους διεθνείς φορείς για τους εθνοτικούς διωγμούς εις βάρος των Χειμαρριωτών και να ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Παράλληλα οι Έλληνες έπαρχοι στο χώρο της Β. Ηπείρου προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο για 1 ώρα των υπηρεσιών στις επαρχίες τους, στη μνήμη του Αριστοτέλη. Πιστεύουμε ωστόσο ότι η αντίδραση των φορέων της μειονότητας θα μπορούσε να είναι πιο δυναμική, καθώς οι μόνες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν από τους ίδιους τους Χειμαρραίους αυτόβουλα, χωρίς να πρωτοστατεί η ΟΜΟΝΟΙΑ. Επίσης πιστεύουμε ότι θα μπορούσε τον Αριστοτέλη να τον αποχαιρετήσει και να τον τιμήσει επίσημα η ηγεσία της μειονότητας κατά τη διάρκεια της νεκρωσίμου ακολουθίας.

Στην περίπτωση αυτή μάλιστα είχαμε για πρώτη φορά, καταδίκη της δολοφονικής αυτής ενέργειας και από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή της Δροπόλεως για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την εξής ιδιαίτερα αυστηρή δήλωση:

«Με οδύνη συμμετέχω στο βαθύ πόνο που προκάλεσε η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα, δεόμενος όπως ο Θεός αναπαύσει εν είρηνη την ψυχή του. Τέτοιες αδικαιολόγητες βίαιες πράξεις, απόλυτα καταδικαστέες από κάθε εχέφρονα, απειλούν να δυναμιτίσουν το κλίμα αρμονικής συνυπάρξεως, για το οποίο όλοι οι σώφρονες πολίτες της Αλβανίας έχουν αγωνισθεί. Και ακόμη απειλούν να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και μίση στην ευρύτερη περιοχή.

Στην κρίσιμη λοιπόν αυτή στιγμή, απαιτείται από κάθε υπεύθυνο νηφαλιότητα, αποφυγή αυτοδικιών, αναζήτηση της αλήθειας και επιβολή της δικαιοσύνης. Και ακόμη επιβάλλεται να ενταθούν οι ειλικρινείς προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός της ελευθερίας κάθε πολίτη και όλων γενικώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου