Δεύτερη φτωχότερη χώρα στην περιοχή η Αλβανία, μετά το Κόσοβο

Δεύτερη φτωχότερη χώρα στην περιοχή η Αλβανία, μετά το Κόσοβο

Το περιοδικό «Global Finance», που ασχολείται με οικονομικές εκθέσεις, λίστες ή οικονομικές ειδήσεις, δημοσίευσε την κατάταξη των χωρών του κόσμου από τις πλουσιότερες έως τις φτωχότερες για το 2022. Τα στοιχεία αναφέρονται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην δημοσίευση "Economic Outlook World, Απρίλιος 2022".

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, για το έτος 2022, το Κόσοβο είναι η φτωχότερη χώρα στην περιοχή, καταλαμβάνοντας την 105η θέση στον κόσμο με 13.964 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα.

Η Αλβανία κατατάσσεται στην 90η θέση μεταξύ 192 χωρών που αναλύθηκαν συνολικά με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 17.383 δολάρια.

Η μέτρηση πλούσιων και φτωχών χωρών αναφέρεται στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μετατρέπεται σε διεθνή δολάρια χρησιμοποιώντας συντελεστές ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης.

Αυτή η μέτρηση γίνεται επειδή εάν λάβουμε υπόψη μόνο το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μιας χώρας κατά τη διάρκεια ενός έτους, τότε θα έπρεπε να συμπεράνουμε ότι τα πλουσιότερα έθνη είναι ακριβώς εκείνα με το υψηλότερο ΑΕΠ όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ιαπωνία ή η Γερμανία. . Έτσι, για να έχουμε πιο ακριβή στοιχεία σχετικά με τις πλουσιότερες και φτωχότερες χώρες, σύμφωνα με την Global Finance, είναι προτιμότερο οι χώρες να είναι ισότιμες, δηλαδή οικονομικά ίσες.

Για να αξιολογήσουμε πόσο πλούσιοι είναι οι πολίτες μιας χώρας, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πόσα μπορούν να αγοράσουν. Επομένως, όταν συγκρίνουμε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ χωρών, το ΑΕΠ πρέπει να προσαρμοστεί για την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, κάτι που μας βοηθά να λάβουμε υπόψη τους ρυθμούς πληθωρισμού και την τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών σε οποιαδήποτε δεδομένη χώρα.

Σύμφωνα με αυτή τη μεθοδολογία, η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο είναι το Λουξεμβούργο με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που βασίζεται στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης έως και 140.694 $. Η δεύτερη πλουσιότερη χώρα είναι η Σιγκαπούρη, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία και το Κατάρ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου