Πώς οι Αλβανοί έχουν μεταφέρει στα βουνά της Ελλάδας ολόκληρο το σύστημα καλλιέργειας κάνναβης

Πώς οι Αλβανοί έχουν μεταφέρει στα βουνά της Ελλάδας ολόκληρο το σύστημα καλλιέργειας κάνναβης

Τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου βλέποντας ότι Αλβανοί μεταφέρουν ολοένα και περισσότερο φυτείες ναρκωτικών από τα βουνά της Αλβανίας σε εκείνα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, μέλη εγκληματικών ομάδων στην Αλβανία έχουν μεταφέρει στην ελληνική αγορά την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, όπως δείχνει η Υπηρεσία Ναρκωτικών.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των συνόρων λόγω του κορωνοϊού, συνέβαλαν σε πιο κερδοφόρες καλλιέργειες χασίς στην Ελλάδα. Παρόλο που οι ποσότητες που εισάγονται από την Αλβανία είναι ήδη μεγάλες, οι φυτείες στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν αυξηθεί και αυτές ραγδαία.

Μάλιστα, δεκάδες εργάτες Αλβανοί, έχουν μετακομίσει στην Ελλάδα και πληρώνονται με χρυσάφι για να ζουν στα ελληνικά βουνά κατά την καλλιεργητική περίοδο.

Από την εκδίκαση των προηγούμενων υποθέσεων είναι γνωστό ότι οι συλληφθέντες στη Λάρισα έπαιρναν χρηματική αμοιβή 30 χιλιάδων ευρώ, ενώ με τις καλλιέργειες μπόνους θα έπαιρναν και 10 κιλά χασίς.

Οι Αλβανοί ειδικοί στο χασίς γνωρίζουν πολύ καλά την τέχνη της καλλιέργειας, αλλά κυρίως τη γνωρίζουν από τη ζωή στο βουνό, καθώς κατασκηνώνουν στα βουνά από τον Απρίλιο, καλλιεργώντας ποικιλίες «τρίμηνης» μέχρι τον Οκτώβριο. Στις περιπτώσεις της Λάρισας και ειδικά στο Μαυροβούνι Αγιάς, οι καλλιεργητές όταν γίνονται αντιληπτοί από την Αστυνομία «σκαρφαλώνουν» σε ψηλότερες περιοχές ή όταν δεν φαίνονται καθαρίζουν τις δασικές εκτάσεις για... τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο 30χρονος συνελήφθη και «υπεύθυνο μυαλό» όπως τον αποκαλεί η ΕΛ.ΑΣ, καλλιέργειας, ο οποίος εντοπίστηκε χθες από τους αστυνομικούς της Εισαγγελίας Ναρκωτικών Λάρισας στο Σκλήθρο. , φέρεται να εμπλέκεται στην «ορφανή» καλλιέργεια που είχε παρατηρηθεί τον Οκτώβριο του 2020 στον Ρακοπόταμο. Όταν οι δράστες άφησαν πίσω τους 40 κιλά χασίς. Στις 24 Ιουλίου 2020 έγινε και επιχείρηση της Εισαγγελίας Ναρκωτικών Λάρισας στον Έλαφο, όπου σε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις συνελήφθησαν δύο Αλβανοί πολίτες σε φυτεία 373 δέντρων. Με τη χθεσινή φυτεία δηλαδή μέσα σε διάστημα δύο ετών ιδρύθηκαν τρεις μεγάλες φυτείες στο ίδιο βουνό (Μαυροβούνι) της Αγιάς σε τρεις διαφορετικές, ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές (Έλαφος, Ρακοπόταμος, Σκλήθρο).

Όπως επιβεβαιώθηκε από μια φυτεία που εντοπίστηκε χθες, τα μέλη οργανώνουν τη ζωή τους, καθώς θα πρέπει να μείνουν για μήνες στα βουνά. Έτσι κατασκευάζουν αυτοσχέδιες δεξαμενές για άρδευση φυτειών, προμηθεύονται αγροτικά αγαθά (λιπάσματα, στάγδην άρδευση κ.λπ.), καθώς και μακροχρόνια τροφή, ενώ λαμβάνονται ιδιαίτερες προφυλάξεις, κυρίως μέσω αεροπαρατήρησης, καθώς οι φυτεμένες εκτάσεις, λόγω της δύσβατης θέση τους, είναι αδύνατο να προσεγγιστούν με τα πόδια συχνά, καθώς ο πλησιέστερος αγροτικός ή δασικός δρόμος απέχει ώρες με τα πόδια.

Στη συγκεκριμένη φυτεία κάνναβης του Σκλήθρου στην περιοχή «Ελαφοκεράτο» (σε υψόμετρο 600 μέτρων από τη θάλασσα), εκτός από τα 2193 δέντρα (σ.σ. η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα φυτεία του νομού) που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί, βρέθηκαν και 22 κιλά χασίς σε μάτσο, χωρίς να υπολογίζεται η ποσότητα που συγκομίστηκε το προηγούμενο διάστημα.

Η ΕΛ.ΑΣ εκτιμά ότι από τον αριθμό των δέντρων που κατασχέθηκαν οι δράστες θα είχαν τρυγήσει περίπου 5 τόνους χασίς, αξίας 10 εκατ. ευρώ, ποσό που επιβεβαιώνει τα μεγάλα κέρδη από το εμπόριο εξαρτησιογόνων ουσιών και τον λόγο που πολλά άτομα δέχονται την πρόκληση να μετακομίσουν σε βουνό.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου