Περίπου 10000 απόφοιτοι αλβανικών λυκείων έχουν κάνει αίτηση για σπουδές στο εξωτερικό

Περίπου 10000 απόφοιτοι αλβανικών λυκείων έχουν κάνει αίτηση για σπουδές στο εξωτερικό

Περισσότεροι από 21.000 απόφοιτοι έχουν υποβάλει αίτηση για να συνεχίσουν τις ανώτερες σπουδές στην Αλβανία τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και σχεδόν 10.000 έχουν υποβάλει αίτηση για σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής σχολής στο έντυπο Α2, οι ειδικοί του Υπουργείου Παιδείας δείχνουν ποια προγράμματα προτιμούν περισσότερο οι νέοι.

Ιατρική, φαρμακευτική, οδοντιατρική και άλλες σχολές υγείας καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των φετινών αποφοίτων. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα προγράμματα των οικονομικών σχολών με μικρή διαφορά από τις σχολές πληροφορικής. Φέτος υπάρχει η χαμηλότερη ζήτηση για νομική, η οποία βρίσκεται στην τέταρτη θέση στις προτιμήσεις των νέων.

Ήδη, δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν αρχίσει να υπολογίζουν μόρια για κάθε υποψήφιο, που υπολογίζονται από τα αποτελέσματα του Λυκείου, τους βαθμούς των κρατικών εξετάσεων και τα κριτήρια που θέτουν οι ανώτερες σχολές για κάθε πρόγραμμα σπουδών.

Στις 30 Αυγούστου, τα πανεπιστήμια ανακοινώνουν τη λίστα των επιτυχόντων μέσω της πύλης U-Albania, για να δρομολογήσουν στη συνέχεια τη διαδικασία εγγραφής στις ανώτερες σχολές, ανά γύρους που επιτρέπουν τη μετακίνηση της κατάστασης του φοιτητή στη λίστα.

Αυτό που ξεχωρίζει, φέτος, είναι ο χαμηλός αριθμός υποψηφίων για τα αλβανικά πανεπιστήμια, περίπου 21 χιλιάδες υποψήφιοι από τους 31 χιλιάδες που είναι ο συνολικός αριθμός των αποφοίτων αυτής της χρονιάς. Στο μεταξύ, στον αριθμό των αιτούντων περιλαμβάνονται και απόφοιτοι Λυκείου από το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι φέτος συμμετέχουν στη διαδικασία εισαγωγής ισότιμα με νέους από την Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου