Πρόσθετα μέτρα ψηφίζουν οι ΗΠΑ για τις κυρώσεις στα Δ.Βαλκάνια

Πρόσθετα μέτρα ψηφίζουν οι ΗΠΑ για τις κυρώσεις στα Δ.Βαλκάνια

Μια δικομματική ομάδα αμερικανών γερουσιαστών υποστηρίζει ότι θα συντάξει μια νομοθεσία ειδικών κυρώσεων για τον περιορισμό των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το νομοσχέδιο καθοδηγεί τον Υπουργό Εξωτερικών να παράσχει τεχνική βοήθεια σε κάθε χώρα των Δυτικών Βαλκανίων για την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς.

Προβλέπει επίσης την επαναφορά στη νομοθεσία δύο εκτελεστικών διαταγμάτων, τα οποία θα εγγυώνται εξουσίες για κυρώσεις κατά εκείνων που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και που εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς.

Το σχέδιο για τις κυρώσεις στο νομοσχέδιο των Αμερικανών προβλέπει την οικονομική ανάπτυξη, το εμπόριο και την καταπολέμηση της διαφθοράς στην περιοχή.

Το νομοσχέδιο, γνωστό και ως νόμος για τη δημοκρατία και την ευημερία των Δυτικών Βαλκανίων, εισήχθη από τη Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Jeanne Shaheen, πρόεδρο της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη και την Περιφερειακή Συνεργασία για την Ασφάλεια, και τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Roger Wicker.

Η πρωτοβουλία έρχεται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών στην περιοχή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο γερουσιαστής Shaheen είπε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας αυτή τη στιγμή, όπου είναι εμφανείς οι προθέσεις του Προέδρου Πούτιν να διαδώσει κακοήθη επιρροή σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές βλέπουν το νομοσχέδιο ως ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των Δυτικών Βαλκανίων, για επέκταση των οικονομικών ευκαιριών και υποστήριξη των προσπαθειών για την προώθηση της δημοκρατίας και την εξάλειψη της διαφθοράς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου