Ο Κούρτι και ο Βούτσιτς αποδέχονται την πρόσκληση του Μπορέλ για συνάντηση στις 18 Αυγούστου

Ο Κούρτι και ο Βούτσιτς αποδέχονται την πρόσκληση του Μπορέλ για συνάντηση στις 18 Αυγούστου

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποδέχθηκαν την πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πραγματοποιήσουν νέο γύρο συνομιλιών στις 18 Αυγούστου, όπως επιβεβαίωσε στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος, Πίτερ Στανό.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αφού ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Josep Borrell, κάλεσε και τα δύο μέρη στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός Kurti και ο Πρόεδρος Vucic αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του. Θα τους καλωσορίσουν στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου ο κ. Μπορέλ και ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ για να συζητήσουν την πορεία Πρίστινας-Βελιγραδίου», δήλωσε ο Στανό.

Πρόσθεσε ότι αργότερα θα δώσουν και άλλες λεπτομέρειες για την ατζέντα της συνεδρίασης της 18ης Αυγούστου.

Την 1η Αυγούστου, ο Μπορέλ ανακοίνωσε την πρόσκληση για συνέχιση του διαλόγου με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

Αυτή η πρόσκληση ήρθε σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αφού οι ντόπιοι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα για να αντιταχθούν σε δύο αποφάσεις της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με σερβικά έγγραφα και πινακίδες κυκλοφορίας.

Τα οδοφράγματα αφαιρέθηκαν το απόγευμα της 1ης Αυγούστου και η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεσμεύτηκε να αναβάλει την εφαρμογή των δύο αυτών αποφάσεων για ένα μήνα.

Στην πρόσκληση του Μπορέλ, ειπώθηκε ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα μεταξύ των δύο κρατών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου