Το ζήτημα του Κοσόβου και ο αλβανικός παράγοντας

Το ζήτημα του Κοσόβου και ο αλβανικός παράγοντας

Άγνωστο ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η Πρίστινα μετά τη διορία - Βέβαιο ότι για να προχωρήσει ο διάλογος θα απαιτήσουν εγγυήσεις ασφαλείας οι Σέρβοι.

Η ανησυχία για ανάφλεξη μεταξύ Κοσοβάρων και Σέρβων εξαιτίας της απόφασης της Πρίστινας να αλλάξουν πινακίδες στα οχήματά τους και ταξιδιωτικά έγγραφα οι Σέρβοι που διαμένουν στον βορρά μετατοπίστηκε για την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι προηγούμενες ώρες στην περιοχή ήταν ιδιαιτέρως κρίσιμες και οι φόβοι για ένοπλη σύρραξη ήταν ορατοί, βίντεο από την περιοχή που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο κατέγραφαν την έκρυθμη κατάσταση ενώ παράλληλα ακούστηκαν σειρήνες πολέμου.

Οδοφράγματα στήθηκαν σε οδικές αρτηρίες του βόρειου Κόσοβου όπου η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ήταν ισχυρή ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν δυνάμεις της νατοϊκής KFOR.

Τελικά η Πρίστινα μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ μετατόπισε χρονικά την απόφαση της για εφαρμογή του μέτρου περί αλλαγής εγγράφων και πινακίδων οχημάτων από τους Σέρβους δίνοντας ουσιαστικά ένα μήνα διορία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ικανοποιημένος που ηρέμησε η κατάσταση επισημαίνοντας όμως ότι «σημαντικότερο για μας και όσο κι αν είναι δύσκολο δεν παραδινόμαστε και στο τέλος η Σερβία θα νικήσει».

Για τον Κωνσταντίνο Φίλη, διευθυντή του ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτή καθηγητή του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έκρυθμη και η έξοδος από την κρίση περνά μέσα από τις τελικές αποφάσεις του Κοσόβου και τις εγγυήσεις ασφαλείας που θα πρέπει να δοθούν στο σερβικό στοιχείο της περιοχής.

«Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι έκρυθμη, έχει κερδηθεί ένας μήνας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Είναι ένα ζήτημα κυριαρχίας για την κυβέρνηση του Κοσόβου να αλλάξει τα διοικητικά μέτρα σε σχέση με το σερβικό στοιχείο που διαβιεί εντός του Κοσσυφοπεδίου. Από την άλλη εάν δεν υπάρχουν απόλυτες και έμπρακτες εγγυήσεις ασφαλείας προς τους Σέρβους αλλά και ανταλλάγματα προς την Σερβία, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία. Και το πρόβλημα βέβαια παραμένει όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση απουσιάζει από την περιοχή και επιτρέπει σε τρίτες δυνάμεις να παρεμβαίνουν για να κινήσουν την πορεία των εξελίξεων προς την κατεύθυνση που αυτές επιθυμούν» τόνισε στη Voria.gr ο κ. Φίλης.

Επισήμανε δε, ότι το ενδιαφέρον στρέφεται στην 1η Σεπτεμβρίου όπου θα δούμε τι θα πράξει η κυβέρνηση του Κοσόβου καθώς «δεν μπορούν εσαεί να μεταφέρουν χρονικά τις αποφάσεις τους».

«Πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις από πλευράς Κοσόβου οι οποίες θα είναι δυσάρεστες για το σερβικό στοιχείο από την άλλη για να μπορεί το σερβικό στοιχείο να μπει στην συζήτηση να τις δεχτεί θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ασφάλειας για αυτό και για την ιδιαιτερότητα του σε σχέση με το υπόλοιπο Κοσσυφοπέδιο» κατέληξε.

Όπως λέει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, Σπύρος Λίτσας, η κρίση στην συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι νέα αλλά υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, όπως αναφέρει η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία.

«Η κρίση δεν είναι νέα. Υφίσταται εδώ και δεκαετίες και σε διάφορα χρονικά διαστήματα δίνει ισχυρούς κραδασμούς.

Μόνο που σε αυτό το συγκεκριμένο επεισόδιο η γενική αστάθεια στην περιοχή εύκολα μπορεί να βρει «γέφυρες» με τη γενικότερη συστημική αστάθεια λόγω Ρωσο-ουκρανικού Πολέμου, αλλά και των υψηλών εντάσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα» είπε στη Voria.gr ο κ. Λίτσας.

Επισημαίνει ότι η απόφαση των ΗΠΑ να πιέσει την Πρίστινα και τελικά να μετατεθεί χρονικά η εφαρμογή του μέτρου είναι ορθή αν και η συγκατοίκηση Αλβανών και Σέρβων δυσχεραίνει διαρκώς.

«Θεωρώ ορθή απόφαση της Ουάσινγκτον να συγκρατήσει την ηγεσία της Αλβανικής πλειοψηφίας, αν και φαίνεται ότι η συγκατοίκηση Αλβανών και Σέρβων δυσχεραίνει χρόνο με τον χρόνο. Ο κύριος λόγος είναι ο εμφατικός αλβανικός εθνικισμός, άλλωστε το Κοσσυφοπέδιο θεωρείται η κοιτίδα του αλβανικού εθνικισμού ιστορικά, αλλά και το διαρκές φλερτ της Σερβικής ηγεσίας με Μόσχα και Πεκίνο. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση από τη Δύση, με την Ελλάδα να διαθέτει την εμπειρία αλλά και τις επαφές ώστε να λειτουργήσει για άλλη μια φορά ως κομβικός παράγοντας εξισορρόπησης των υψηλών τάσεων φθοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

voria.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου