Προς το Γαλάζιο Μάτι προχώρησε η πυρκαγιά του Σοποτίου

Προς το Γαλάζιο Μάτι προχώρησε η πυρκαγιά του Σοποτίου

Η τεράστια φωτιά που έκαψε εκατοντάδες εκτάρια βοσκοτόπων και δάσους στο βουνό Σοποτίου κατέβηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στον παλιό δρόμο Αργυροκάστρου-Δελβίνου, προκαλώντας ανησυχητική κατάσταση φλόγας, διότι κινδύνευσε να εισέλθει στην προστατευόμενη περιοχή στο Γαλάζιο Μάτι.

Γύρω στις 2 τα ξημερώματα πυροσβέστες από Φοινίκη και Δέλβινο ήρθαν σε βοήθεια του στρατού καθώς και πυροσβέστες από το Αργυρόκαστρο, το Δρόπολη και το Τεπελένι.

Το ύψος της φωτιάς ξεπέρασε τα 10 μέτρα σε ορισμένα σημεία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πυροσβεστών. Η φωτιά περιορίστηκε μόνο με τη φυσική επέμβαση αστυνομικών και κατοίκων, αφού η επέμβαση με οχήματα ήταν αδύνατη λόγω του εδάφους.

Αυτή τη στιγμή, η δυτική πλευρά της προέλασης της πυρκαγιάς έχει σβήσει, απομακρύνοντας τον κίνδυνο για τα χωριά Μουζίνα και Πέτσα.

Η φωτιά προχώρησε με ταχείς ρυθμούς, οδηγούμενη από τον άνεμο προς τα βόρεια, διασχίζοντας τις κορυφογραμμές Πέτσα και αυτή τη στιγμή καίγεται μεγάλη έκταση βοσκοτόπων πάνω από το χωριό Γαρδικάκι.

Από τις 5 το πρωί έχει ξεκινήσει η επέμβαση με ελικόπτερα από αέρος. Η παρέμβαση αυτή αποτρέπει την κάθοδο της φωτιάς στο χωριό Γαρδικάκι. Σε παρόμοια κατάσταση πριν από 3 χρόνια κάηκαν 3 σπίτια και δεκάδες ελιές και αμπέλια σε αυτό το χωριό.

Ο διοικητής της επιχείρησης επιβεβαίωσε ότι ο έλεγχος έχει ήδη ανακτηθεί, αλλά η φωτιά θα συνεχίσει να καίει βοσκοτόπια στα υψώματα του Σοποτίου, καθώς η επέμβαση είναι αδύνατη λόγω του απόκρημνου εδάφους.

Πέρυσι καταγράφηκαν περίπου 1.300 πυρκαγιές στη Φοινίκη και δεν συνελήφθη κανένας υπεύθυνος.

Αυτήν την ώρα, η μαζική πυρκαγιά που συνεχίζεται εδώ και δύο ημέρες ξεκίνησε πάνω από το χωριό Φράστανι, καθώς οι βοσκοί έβαλαν φωτιά σε σε βοσκοτόπια που είχαν νοικιάσει από τον δήμο Δρόπολης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου