Στον «αέρα» η απογραφή πληθυσμού της Αλβανίας

Στον «αέρα» η απογραφή πληθυσμού της Αλβανίας

Ακυρώθηκε η διαδικασία αγοράς των tablet που θα χρησίμευαν για την απογραφή

Ενώ υποτίθεται πως η απογραφή πληθυσμού της Αλβανίας θα ξεκινήσει εντός του Οκτώβρη του τρέχοντος έτους, η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία απολύτως προετοιμασία.

Η Βουλή έκλεισε για καλοκαιρινές διακοπές δίχως να ασχοληθεί με κανέναν από τους εφαρμοστικους νόμους για την απογραφή. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την τεχνολογική προετοιμασία και συγκεκριμένα την αγορά εξοπλισμού, λογισμικού και την πρόσληψη και εκπαίδευση απογραφέων.

Κερασάκι στην τούρτα η σημερινή είδηση πως ο διαγωνισμός για την αγορά 8080 tablet και μπαταριών «Power Banks», που θα χρησίμευαν για την καταγραφή πληθυσμού σε όλη την Αλβανία, απορρίφθηκε από την Επιτροπή Δημοσίων Συμβάσεων.

Τον Μάιο του 2022, ανακοινώθηκε ως νικητής του διαγωνισμού η προσφορά της αναγνωρισμένης εταιρείας PC Store ύψους 170 εκατομμυρίων λεκ. Σε αυτό όμως αντιτάχθηκαν οι δύο χαμένες εταιρείες «Ligus» και «Infosoft», οι οποίες είχαν συμμετάσχει σε αυτόν τον διαγωνισμό με προσφορές ύψους 194,7 εκατομμυρίων και 197,8 εκατομμυρίων λεκ, αντίστοιχα.

Στις 22 Ιουλίου 2022, τα τέσσερα μέλη της σχετικής επιτροπής αποφάσισαν να ακυρώσουν ολόκληρη τη διαδικασία. «...η Επιτροπή Δημοσίων Συμβάσεων κρίνει ότι η ασυνέπεια που δημιουργείται μεταξύ των απαιτήσεων που παρέχει η αναθέτουσα αρχή στις τεχνικές προδιαγραφές και των εθνικών τεχνικών προδιαγραφών που έχουν εγκριθεί από τον αρμόδιο φορέα AKSHI, επηρεάζει άμεσα τη σύνταξη της οικονομικής προσφοράς των ενδιαφερόμενων φορέων, καθώς και την αξιολόγηση προσφορών από την KVO...» - αναφέρεται στην απόφαση της πλειοψηφίας των μελών. Ενώ στο επιχείρημα της μειοψηφίας λέγεται ότι δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικά λάθη...». Ωστόσο, η ακύρωση τη στιγμή που η απογραφή θα πρέπει να ξεκινήσει σε δύο μήνες φαίνεται να θέτει σε δύσκολη θέση το ίδιο το έργο.

Όλα αυτά την στιγμή το εγχείρημα της απογραφής έχει χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το συμβούλιο της Ευρώπης. Που να πήγαν τα λεφτά;

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου