Ισπανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την αλβανική μαφία ως την πιο επικίνδυνη

Ισπανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την αλβανική μαφία ως την πιο επικίνδυνη

«To Εκουαδόρ αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα ναρκωτικών στον κόσμο», γράφουν ισπανικά ΜΜΕ, καθώς αναφέρθηκαν και στην εγκληματική δραστηριότητα αλβανικών συμμοριών ναρκωτικών.

Το άρθρο αναφέρει ότι το Εκουαδόρ διακρίνεται από την κυριαρχία του, με διεθνή δραστηριότητα σε συνεργασία με τοπικές ομάδες. Οι τρεις εγκληματικές συμμορίες έχουν επεκτείνει τα πλοκάμια τους από τον Ισημερινό έως στις δυτικές χώρες.

Ποιες είναι όμως αυτές οι τρεις εγκληματικές συμμορίες με διεθνή δράση;

Το πρώτο είναι το καρτέλ Sinaloa που εγκαταστάθηκε στο Εκουαδόρ το 2009 και ήταν σύμμαχοι με τους Los Choneros. Το καρτέλ Jalisco New Generation βρίσκεται στο Εκουαδόρ από το 2020, το οποίο στρατολόγησε exchoneros. Οι Los Lobos και Los Tiguerones. Η άλλη, που θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνη, είναι η αλβανική μαφία, η οποία σημειώνεται ότι ξεκίνησε την εγκληματική της δράση στη χώρα το 2014 και συνδέθηκε με τη συμμορία R7.


Όλες αυτές οι ομάδες χρηματοδοτούν και ελέγχουν διαδρομές μεταφοράς κοκαΐνης αεροπορικώς και μέσω θαλάσσης. Σύμφωνα με τις αρχές του Εκουαδόρ, τα μέλη αυτών των συμμοριών μάχονται μέχρι θανάτου για να ελέγξουν την περιοχή μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς των ναρκωτικών. Το Manabí, για παράδειγμα, αποτελεί μέρος του διεθνούς διαδρόμου διακίνησης ναρκωτικών.

Τα ΜΜΕ γράφουν ότι τα καρτέλ Jalisco και Sinaloa και η αλβανική μαφία αγοράζουν κοκαΐνη από κολομβιανές συμμορίες και στη συνέχεια τη μεταφέρουν από τη χώρα αυτή μέσω των βόρειων συνόρων, μέσω της Esmeralda. Με τη βοήθεια τοπικών ομάδων, μέρος της κοκαΐνης αποστέλλεται μέσω ξηράς στο Manabí, όπου η διεθνής μεταφορά πραγματοποιείται κυρίως δια θαλάσσης.

Ένα άλλο μέρος φτάνει δια ξηράς στο Guayas, όπου η κοκαΐνη φορτώνεται σε κοντέινερ κατευθείαν στο λιμάνι. Ωστόσο, στέλνεται και στη Santa Elena, από όπου εξάγεται με μικρά αεροπλάνα και αεροσκάφη. Οι περισσότερες αποστολές από αυτές τις επαρχίες μεταφέρονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, γράφουν τα ισπανικά ΜΜΕ.

Από τον Μάιο του 2021 έως σήμερα, από αυτές τις ομάδες έχουν κατασχεθεί 300 τόνοι ναρκωτικών και 80 τόνοι χημικών πρόδρομων ουσιών για την παραγωγή κοκαΐνης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου