Επίδομα ανασφαλιστων υπερηλίκων - Διαβάστε τι προβλέπει η ΚΥΑ

Επίδομα ανασφαλιστων υπερηλίκων - Διαβάστε τι προβλέπει η ΚΥΑ

Σε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση προχωρά στην χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων προς τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας.

Πρόκειται για το επίδομα που είναι γνωστό ως «σύνταξη του ΟΓΑ», η χορήγηση του οποίου είχε αδίκως διακοπεί για τους Βορειοηπειρώτες ως συνέπεια του πρώτου μνημονίου

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για να ξεκινήσει η ισχύς της, οι Βορειοηπειρώτες υπερήλικες, εξισώνονται ουσιαστικά με τους Ελλαδίτες όσον αφορά τα κριτήρια απόδοσης του εν λόγω επιδόματος.

Προϋποθέσεις

1. Δεν ισχύουν πια οι προϋποθέσεις δεκαπενταετούς διαμονής στην Ελλάδα και δεν αφαιρείται κανένα μέρος από το επίδομα ανάλογα με το πόσα χρόνια διαμένει κάποιος στην χώρα.

2. Η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνο όσους:

α. Είναι κάτοχοι ΕΔΤΟ ή

β. Έχουν λάβει μέχρι τις 31/12/2022 ελληνική ιθαγένεια, ως ομογενείς. Σε αυτήν την περίπτωση, στα δικαιολογητικά που χρειάζονται, προστίθεται και η απόφαση πολιτογράφησης όπου φαίνεται η ιδιότητα του ομογενούς.

3. Ισχύουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για όλους τους Έλληνες πολίτες:

α. Είναι άνω των 67 ετών

β. Δεν λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη από το ποσό του επιδόματος

γ. Το εισόδημά τους είναι μικρότερο από 4320 (ή 8640 για έγγαμα ζευγάρια)

δ. Ο σύζυγός δεν λαμβάνει σύνταξη μεγαλύτερη από το επίδομα

ε. Η ακίνητη περιουσία δεν υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ.

ζ. Δεν έχει τεκμήρια άνω των 6000 ευρώ.

Στο εισόδημα δεν υπολογίζονται επιδόματα αναπηρίας, επιδόματα ανεργίας και διατροφή που καταβάλλεται σε ανήλικο τέκνο.

Το ποσό του επιδόματος

Το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος ανέρχεται σε 360 ευρώ.

Από το ποσό αυτό αφαιρούνται συντάξεις ή επιδόματα που λαμβάνονται από την Αλβανία ή την Ελλάδα (εκτός από επιδόματα αναπηρίας, επιδόματα ανεργίας και διατροφή που καταβάλλεται σε ανήλικο τέκνο από οποιαδήποτε από τις δύο χώρες).

Αν το αποτέλεσμα της αφαίρεσης είναι μικρότερο από 20 ευρώ, τότε δεν δικαιούστε το επίδομα.

Παραδείγματα

Παράδειγμα 1: Αν κάποιος λαμβάνει σύνταξη μόνο από την Αλβανία, η οποία ανέρχεται π.χ. στα 150 ευρώ τότε δικαιούται επίδομα 360 – 150 = 210 Ευρώ

Παράδειγμα 2: Κάποιος που λαμβάνει σύνταξη από την Αλβανία π.χ. 150 Ευρώ και λαμβάνει επίδομα ΚΕΑ 200 ευρώ, τότε 360-150-200=10 Ευρώ, άρα δεν δικαιούται κανένα ποσό από το Επίδομα Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

Πως γίνονται οι αιτήσεις

Όταν ξεκινήσει η ισχύς της απόφασης, οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω των κέντρων κοινότητας των δήμων στην Ελλάδα και μέσω των προξενείων και της Πρεσβείας στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου