Σε σύσταση ενεργειακής ομάδας προχωρούν Σερβία, Αλβανία και Σκόπια

Σε σύσταση ενεργειακής ομάδας προχωρούν Σερβία, Αλβανία και Σκόπια

Οι κυβερνήσεις της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Σερβίας θα δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας που θα αντιμετωπίσει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και επίσης, κοινά στρατηγικά έργα μεταξύ των τριών χωρών, τα οποία αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας Open Balkan.

Στην τελευταία συνεδρίαση της πρωτοβουλίας, αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας μεταξύ των υπουργών ενέργειας από κάθε χώρα. Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν επίσης προτάσεις για κοινές επενδύσεις στην ενοποίηση της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Η Belinda Balluku, υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, ο Kreshnik Bekteshi, υπουργός Οικονομίας των Σκοπίων και η Zorana Mihajlović, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ενέργειας της Σερβίας κατέληξαν σε συμφωνία στα Τίρανα.
Τους τελευταίους 18 μήνες, η Αλβανία ανακοίνωσε μια σειρά έργων φυσικού αερίου και ηλιακής ενέργειας και το πρώτο της έργο αιολικής ενέργειας.

Η Σερβία, που βασίζεται κυρίως στα ορυκτά καύσιμα, ενδιαφέρεται να συνδεθεί με τον τερματικό σταθμό LNG της Αλβανίας που σχεδιάζεται για την Αυλώνα και επιθυμεί επίσης να αναπτύξει μια διασύνδεση υψηλής τάσης στην περιοχή.

Τα Σκόπια ενδιαφέρονται για το φυσικό αέριο και σχεδιάζουν να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας με τη Σερβία για την κατασκευή μιας διασύνδεσης φυσικού αερίου. Η χώρα έχει επίσης σχηματίσει ομάδα εργασίας για τη διασύνδεση φυσικού αερίου με την Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου