Ένας γιατρός για χιλιάδες άτομα στη Χιμάρα

Ένας γιατρός για χιλιάδες άτομα στη Χιμάρα

Στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν χιλιάδες επισκέπτες κατακλύζουν τις παραλίες. Μόνο στην πόλη της Χιμάρας καθημερινά υπολογίζονται πάνω από 40.000, των οποίων η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παραθεριστές. Είναι λοιπόν λογικό, να αυξάνονται και τα άτομα που αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Δυστυχώς, στη Χιμάρα υπάρχει μόνο ένα κέντρο υγείας όπου δύο γιατροί εργάζονται με βάρδιες. Το βρίσκουν αδύνατο να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό επισκέψεων και έκτακτων περιστατικών. Οι ίδιοι οι γιατροί το παραδέχονται. Έχουν διαθέσιμα ελάχιστα εργαλεία εργασίας, ενώ για σοβαρά περιστατικά οι ασθενείς στέλνονται σε κεντρικά νοσοκομεία της Αυλώνας, του Φιέρι, ακόμη και των Τιράνων.

Τα πιο συχνά περιστατικά είναι ιοί όπως ο Covid, αλλά και περιπτώσεις σοβαρών έκτακτων αναγκών όπως εμφράγματα ή σοβαρά ατυχήματα. Είναι αυτονόητη η επικινδυνότητα που διατρέχουν όσοι χρειάζονται άμεση εξειδικευμένη περίθαλψη. Η Χιμάρα ως κομβικό σημείο τουρισμού, θα πρέπει να παρέχει, αν όχι εξειδικευμένη νοσοκομειακή φροντίδα, περισσότερους γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό ούτως ώστε να ανταπεξέλθει κρίσιμα περιστατικά, ειδικά όταν ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του ασθενή. Φυσικά, οι γιατροί θα πρέπει να είναι στη διάθεση όχι μόνο των τουριστών, αλλά και ως μόνιμοι διορισμένοι για τους κατοίκους της Χιμάρας και κατά την υπόλοιπη διάρκεια του έτους. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι βρίσκουν εναλλακτικές προς την Αυλώνα, Αγίους Σαράντα ή και αρκετά συχνά, ακόμη και στα Ιωάννινα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου