Pierre Mirel: Τα νέα μέλη της ΕΕ μπορεί μέσα σε λίγα χρόνια, να γίνουν ανελεύθερα

Pierre Mirel: Τα νέα μέλη της ΕΕ μπορεί μέσα σε λίγα χρόνια, να γίνουν ανελεύθερα

Ο Πιερ Μιρέλ, βετεράνος της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, ο οποίος κατέχει τη θέση του Επίτιμου Γενικού Διευθυντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τον αντίκτυπο της νέας μεθοδολογίας των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με την Αλβανία και τα Σκόπια.

Στη συνέντευξή του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει μεγάλη πολιτική βούληση στην ΕΕ λόγω της οικονομικής κατάστασης, του πληθωρισμού και του μεταναστευτικού ζητήματος, που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα χάσματα μεταξύ Ανατολής και Δύσης τους επόμενους μήνες.

«Υπάρχουν ορισμένα κράτη μέλη που δεν ενθουσιάζονται πραγματικά με το να υποδέχονται νέα μέλη, γιατί μπορεί να ανησυχούν ότι τα νέα μέλη μπορεί, μέσα σε λίγα χρόνια, να γίνουν στενοί σύμμαχοι του Όρμπαν και να γίνουν ανελεύθερα», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική βούληση για ένταξη στην ΕΕ ποικίλλει στα διάφορα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούμε να προβλέψουμε.

«Για παράδειγμα, πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να ξεπεράσει η Σερβία το διμερές ζήτημα με το Κοσσυφοπέδιο. δεν ξέρουμε. Κανείς δεν θα περίμενε ότι η Βουλγαρία θα ασκούσε βέτο στη Βόρεια Μακεδονία. Και αυτό ίσως δεν είναι το τέλος. Πώς θα συμπεριφερθεί η Βουλγαρία κατά την ενταξιακή διαδικασία; Κανείς δεν ξέρει. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Abazovic είναι πρόθυμος να καταπολεμήσει τη διαφθορά υψηλού επιπέδου, αλλά όταν αρχίσει πραγματικά να το κάνει, η κυβέρνησή του μπορεί να καταρρεύσει λόγω έλλειψης του Djukanovic», συνέχισε.

Μιλώντας για την πολιτική βούληση της Σερβίας να ενταχθεί στην ΕΕ, ο Mirel είπε ότι υπάρχει περιορισμένη προθυμία και σύμφωνα με την προσωπική του γνώμη ο Πρόεδρος Vucic είναι πεπεισμένος ότι τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα πολιτικά οφέλη από την ύπαρξη ενός είδους status quo για τη Σερβία στην πορεία της προς την ΕΕ είναι πολύ υψηλότερα από τα πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ.

«Η ΕΕ προσπαθεί να βρει μια ισορροπία, πιέζοντας τη Σερβία, αλλά όχι πολύ, επειδή η Σερβία είναι τόσο κοντά σε ένα άλλο στρατόπεδο ή σε δύο άλλα στρατόπεδα, τη Ρωσία και την Κίνα».

«Τι θα συνέβαινε μετά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στην Αλβανία; Θα σταματήσει η προσπάθεια; Θα συνεχιστεί; Τι θα γίνει με την έντονα πολωμένη πολιτική κατάσταση στην Αλβανία με τη διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος σε δύο μέρη». πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου