Τα αλβανικά δίκτυα ναρκωτικών πιο ενεργά σε Ελλάδα και Ιταλία

Τα αλβανικά δίκτυα ναρκωτικών πιο ενεργά σε Ελλάδα και Ιταλία

Οι ετήσιες εκθέσεις για το 2021, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από την ελληνική και ιταλική αστυνομία κατά των ναρκωτικών, κάνουν λόγο για διευρυμένη δραστηριότητα στον τομέα των ναρκωτικών των αλβανικών δικτύων στις δύο γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με την ετήσια ελληνική έκθεση κατά των ναρκωτικών, τα στοιχεία των Αλβανών πολιτών που συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι σε δραστηριότητες ναρκωτικών στην Ελλάδα παραμένουν υψηλά το 2021.

Από τα στατιστικά στοιχεία, συνελήφθησαν 1228 Αλβανοί πολίτες. Η ελληνική αστυνομία εξάρθρωσε το 2021 περίπου 133 αλβανικές οργανώσεις για ναρκωτικά.

Αν και κατά το 2021 ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού στα αλβανοελληνικά σύνορα, Αλβανοί διακινητές κατάφεραν να μεταφέρουν στην Ελλάδα περίπου 2,4 τόνους ακατέργαστης κάνναβης ή το 40,84% της ακατέργαστης κάνναβης.

Η ελληνική αντιναρκωτική αρχή αναφέρει ότι άλλες ποσότητες κάνναβης άγνωστης προέλευσης προέρχονται από την Αλβανία, καθώς η κατάσχεση έγινε σε περιοχές κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε το 2021 για μεταφορά ακατέργαστης κάνναβης 738 Αλβανούς πολίτες από τους 806 που συνελήφθησαν το 2020.

Μεγάλες ποσότητες κάνναβης, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, μεταφέρονταν μέσω αφύλακτων αστυνομικών σημείων στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Μέλη εγκληματικών ομάδων μετέφεραν συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης με τα πόδια ή με ταξιδιωτικές τσάντες φορτωμένες σε ζώα, μέσα από δασικές, δύσβατες και ερημικές περιοχές των συνόρων, κυρίως με την Αλβανία», αναφέρει η ετήσια ελληνική έκθεση.

Ένας άλλος τρόπος μεταφοράς είναι τα προσαρμοσμένα για μεταφορά οχήματα, τα οποία συνήθως εισέρχονται στο έδαφος της Ελλάδας από την Αλβανία, σπανιότερα από τα σύνορα των Σκοπίων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα οχήματα όπου βρέθηκαν τα ναρκωτικά ήταν νοικιασμένα ή κλεμμένα.

Μια τρίτη διαδρομή ήταν η απόκρυψη ποσοτήτων στον χώρο φορτίου των λιμανιών, στην καμπίνα του οδηγού και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Οχήματα προερχόμενα από την Αλβανία, την Ισπανία και τα Σκόπια προορίζονταν για την Ελλάδα για να ταξιδέψουν μέσω των λιμανιών της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

Το Antidrug εντόπισε ως άλλο δρομολόγιο τη μεταφορά ναρκωτικών με μοτοσυκλέτες που εισήλθαν από την Αλβανία και τα Σκόπια με προορισμό την Ελλάδα.

Αλβανικές οργανώσεις εμπλέκονται και στη διακίνηση κοκαΐνης, οι οποίες, όπως εκτιμάται στην έκθεση, είναι άκρως οργανωμένες, ιεραρχικά δομημένες, με σαφώς καθορισμένους ρόλους και επίπεδα.

Έχει διαπιστωθεί, αναφέρει η ελληνική έκθεση κατά των ναρκωτικών για το 2021, ότι οι βαλκανικές οργανώσεις, κυρίως αλβανόφωνες, τείνουν να κυριαρχούν στην αλυσίδα διανομής κοκαΐνης στην Ευρώπη, έχοντας άμεσους δεσμούς με οργανώσεις διακίνησης στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Για την επίτευξη των στόχων τους, οι οργανισμοί έχουν συστηματικά εμπλέξει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες και εκμεταλλεύονται τις υπερατλαντικές διαδρομές, με την πρόσβασή τους σε διάφορα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Η Ελληνική Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών εκτιμά ότι η άνθηση της αγοράς κοκαΐνης έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των δολοφονιών, εμπρησμών, απαγωγών, βασανιστηρίων και εκφοβισμών που σχετίζονται με το εμπόριο της.

Η μεγαλύτερης κατάσχεση κοκαΐνης έγινε τον Ιανουάριο του 2021 όπου σε συνεργασία με το γραφείο DEA της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα συνελήφθησαν 1 Έλληνας, 1 Αλβανός και 1 Κροάτης και κατασχέθηκαν 324 κιλά κοκαΐνης.

Οι συλληφθέντες, ανήκαν σε διεθνή εγκληματική οργάνωση, ειδικευμένη στην απόκτηση, διαχείριση και διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης στην ελληνική επικράτεια.

Η ετήσια ιταλική έκθεση κατά των ναρκωτικών εκτιμά ότι το 2021, οι Αλβανοί πολίτες ήρθαν δεύτεροι μετά τους Μαροκινούς για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά στην Ιταλία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Ιταλία καταδικάστηκαν για ναρκωτικά 9232 αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 6223 συνελήφθησαν και μεταξύ των οποίων 1581 είναι Αλβανοί.

Μόνο στη διακίνηση κοκαΐνης, το 2021 κατηγορήθηκαν 1.113 Αλβανοί πολίτες.

Οι αλβανικές οργανώσεις είναι παρούσες στο μεγαλύτερο μέρος της ιταλικής επικράτειας και θεωρούνται από τις πιο σύνθετες οργανώσεις.

«Η γεωγραφική εγγύτητα μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας έχει διευκολύνει με τα χρόνια την ανάπτυξη άμεσων καναλιών μεταξύ εγκληματικών ομάδων της Απουλίας και της Αλβανίας», αναφέρει η έκθεση.

«Στη διακίνηση ναρκωτικών, οι αλβανικές οργανώσεις μπορούν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης μέσω ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως στην Ολλανδία, συχνά εμπλεκόμενες σε επιχειρήσεις, ως έμπιστοι μεσάζοντες, με τη μαφία της Καλαβρίας, της Καμπανίας και της Σικελίας ή με παραρτήματα άλλων εγκληματιών».

Όσον αφορά τη συμμετοχή στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, οι εθνικότητες με τον μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών που εμπλέκονται είναι Μαροκινοί, Αλβανοί, Τυνήσιοι, Νιγηριανοί, Γκάμπια, Ρουμάνοι και Σενεγαλέζοι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου