Δένδιας: Το σύνολο των κρατών να σεβαστεί τον δεσμευτικό χαρακτήρα της UNCLOS

Δένδιας: Το σύνολο των κρατών να σεβαστεί τον δεσμευτικό χαρακτήρα της UNCLOS

Τη σημασία της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και την ανάγκη το σύνολο των κρατών να σεβαστεί τον δεσμευτικό χαρακτήρα της, ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στην εκδήλωση του ΥΠΕΞ για τη διοργάνωση από την Ελλάδα της Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference». «Η UNCLOS θέτει τους κανόνες βάσει των οποίων τα παράκτια κράτη ορίζουν τις περιοχές στις οποίες έχουν δικαιώματα, αλλά το πιο σημαντικό ορίζουν επίσης τις περιοχές που έχουν και υποχρεώσεις. Και η UNCLOS περιέχει ειδικές προβλέψεις για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος στις ανοικτές θάλασσες, που αποτελούν κοινό αγαθό όλων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως είναι απαραίτητο το σύνολο των κρατών να σεβαστεί τον δεσμευτικό χαρακτήρα της UNCLOS, προσθέτοντας πως ακόμα και αν [κράτη] δεν την έχουν συνυπογράψει, αποτελεί εθιμικό δίκαιο που δεσμεύει όλα τα κράτη του πλανήτη. Επισήμανε πως την UNCLOS έχει συνυπογράψει και η ΕΕ και αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Περαιτέρω, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην προστασία της θάλασσας. Απόδειξη προς την κατεύθυνση αυτή, συνέχισε, αποτελεί η ανάμειξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με ζητήματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με τους υπόλοιπους κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας μας, καθώς και διεθνώς. Πρώτον, για τη διασφάλιση της ελευθερίας της Ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας ασφάλειας. «Η Ελλάδα συνεισφέρει ουσιαστικά για την καταπολέμηση της πειρατείας» ανέφερε. Δεύτερον, και για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί ένα σημαντικό μέρος του πλανήτη. Τα νησιωτικά συμπλέγματα στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό, το σύνολο των παράκτιων και νησιωτικών χωρών, όπως το Μπαγκλαντές, η Ολλανδία, ο Καναδάς και η Ελλάδα, με τη νησιωτικότητά μας» σημείωσε και γνωστοποίησε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο συζήτησε εκτενώς το ζήτημα αυτό με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπουργό Εξωτερικών των Μαλδιβών και πιο πρόσφατα με τους ομολόγους του της Σενεγάλης, του Πράσινου Ακρωτηρίου και της Γκαμπόν. Τρίτον, η Ελλάδα προσλαμβάνει τη θάλασσα ως πηγή καθαρής ενέργειας, που συνδυάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος. Αναφερόμενος στα αιολικά πάρκα στη Μάγχη που είδε επιστρέφοντας από τη Μεγάλη Βρετανία πριν από δύο ημέρες, είπε πως δεν βλάπτουν το περιβάλλον.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση στη σημασία της διοργάνωσης από την Ελλάδα, το 2024, της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference». «Είναι ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας η ανάληψη, το 2024, της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης "Our Ocean Conference", μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2014 από τον τότε Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και νυν ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι. [...] Είναι μια προσπάθεια που επιδιώκει να προστατεύσει την καρδιά του οικοσυστήματος που μας διατηρεί στη ζωή: τη θάλασσα, τους ωκεανούς» επισήμανε χαρακτηριστικά.

protothema.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου