Το Κόσοβο θα απαιτεί προσωρινές ταυτότητες από Σέρβους επισκέπτες από την 1η Αυγούστου

Το Κόσοβο θα απαιτεί προσωρινές ταυτότητες από Σέρβους επισκέπτες από την 1η Αυγούστου

Από την 1η Αυγούστου, οι Σέρβοι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν προσωρινές ταυτότητες για να αντικαταστήσουν τα σερβικά διαβατήριά τους όταν επισκέπτονται το Κόσοβο.

Η απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Albin Kurti ανακοινώθηκε τον Ιούνιο. Η Σερβία έχει παρόμοιες απαιτήσεις για τους πολίτες του Κοσόβου.

Η προσωρινή ταυτότητα θα ισχύει για 90 ημέρες και η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε δημόσια ιδρύματα.

Η είδηση προκάλεσε οργή στη Σερβία, με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να ισχυρίζεται ότι ο Κούρτι ετοίμαζε επίθεση κατά των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο, χωρίς να παρέχει κανένα στοιχείο.

Αυτό είναι το δεύτερο μέτρο αμοιβαιότητας που επιβάλλει ο Κούρτι στη Σερβία από τότε που ανέβηκε στην εξουσία. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η κυβέρνησή του αποφάσισε να απαιτήσει από αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες να αποκτήσουν άδειες που έχουν εκδοθεί από το Κόσοβο.

Η Σερβία αντέδρασε στέλνοντας στρατεύματα στα σύνορά της με το Κόσοβο και κινητοποιώντας διαμαρτυρίες των Σέρβων του Κοσόβου που ζουν κυρίως στο βορρά.

Ενώ τα δύο μέρη έχουν υπογράψει μια προσωρινή συμφωνία - με τα οχήματα που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών να υποχρεούνται να τοποθετούν αυτοκόλλητα στις πινακίδες κυκλοφορίας τους για να κρύβουν ονόματα και σημαίες χωρών - δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μόνιμη λύση.

Η κυβέρνηση κάλεσε επίσης τους Σέρβους που ζουν στο βορρά να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδει η Σερβία με αυτές του Κόσοβο, αντί να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτοκόλλητα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου