Διεθνής συνάντηση για την ταφική αρχαιολογία στην Αλεξάνδρεια

Διεθνής συνάντηση για την ταφική αρχαιολογία στην Αλεξάνδρεια

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Αρχαιολογική Εταιρία της Αλεξάνδρειας στο πλαίσιο πενταετούς μνημονίου συνεργασίας (2021-2025) διοργάνωσαν από κοινού με το Αλεξανδρινό Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, διεθνή επιστημονική συνάντηση με τίτλο: Funerary archaeology, art and architecture in Hellenistic and Roman times.(Ταφική αρχαιολογία, τέχνη και αρχιτεκτονική στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους)

Η συνάντηση διεξήχθη στην Αλεξάνδρεια από 03 έως και 07 Ιουλίου 2022, και απευθυνόταν σε μεταπτυχιακούς φοιτητές από την Ελλάδα και την Αίγυπτο που ασχολούνται με τη μελέτη της «αρχαιολογίας του θανάτου» στην ανατολική Μεσόγειο κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπροσώπησε εννεαμελής ομάδα αποτελούμενη από επτά μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες κλασικής αρχαιολογίας υπό την εποπτεία του Δημήτρη Πλάντζου, καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και του Νικόλα Δημάκη, επίκουρου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας που είχε αναλάβει και τη διοργάνωση και συντονισμό της συνάντησης.

Οι εργασίες ξεκίνησαν την Κυριακή 03/07 στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με την εναρκτήρια ομιλία του Δημήτρη Πλάντζου με τίτλο: Styling social identity in Alexandrian funerary painting.

Από τις 04/07 και έως τις 07/07 το εντατικό πρόγραμμα περιλάμβανε πρωινές επισκέψεις και μαθήματα σε αρχαιολογικούς χώρους αρχαίων (Shatby, Mustapha Kamel, Anfushi, Kom el Shoqafa) και νεότερων (κοιμητήριο ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας) νεκροταφείων της πόλης, καθώς επίσης και σε αρχαιολογικά μουσεία και συλλογές.

Τέλος, την Πέμπτη, 7η Ιουλίου στο εντευκτήριο του Συλλόγου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πενθήμερης διεθνούς επιστημονικής συναντήσεως με την ανασκόπηση των δραστηριοτήτων και των συμπερασμάτων. Την εκδήλωση παρακολούθησαν δεκάδες φοιτητές, μέλη αιγυπτιακών και ευρωπαϊκών ερευνητικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην χώρα, καθώς και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.

Πριν την έναρξη των εργασιών της στρογγυλής τραπέζης η πρόεδρος του Συλλόγου, Δρ. Λιλίκα Θλιβίτου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, συνοπτικά ενημέρωσε για την ιστορία και το έργο του συλλόγου «Πτολεμαίος ο Α΄».

Τα συμπεράσματα των εργασιών της διεθνούς συναντήσεως, τα συνόψισαν διαδοχικώς έκαστος από την δική του πλευρά οι συμμετέχοντες καθηγητές: Mona Haggag, ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας και πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αλεξάνδρειας, Emad Khalil, καθηγητής Ενάλιας Αρχαιολογίας και προϊστάμενος του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών Αλεξάνδρειας, Νικόλαος Δημάκης, αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Δημήτρης Πλάντζος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κυριάκος Σαββόπουλος ερευνητής διδάσκων Ελληνιστική Αρχαιολογία στην Σχολή Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ευστάθιος Ράπτου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Aude Simony του Κέντρου Αλεξανδρινών Σπουδών, Aya Salem της Αμερικανικής Σχολής Αλεξάνδρειας, Sobhy Ashour της Σχολής Τεχνών Αρχαιολογία και Πολιτισμός στο Πανεπιστήμιο Helwan του Καΐρου, Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Αθηνών, Αθανάσιος Κουτουπάς του Ινστιτούτου Κύπρου. Τέλος, η διεθνής Αρχαιολογική συνάντηση ολοκληρώθηκε με δεξίωση την οποία παρέθεσε ο Σύλλογος προς τιμήν όλων των μελών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.

ertnews.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου