Πέρασε το ψήφισμα κατά της έκθεσης Dick Marty περί εμπορίας οργάνων στο Κόσοβο

Πέρασε το ψήφισμα κατά της έκθεσης Dick Marty περί εμπορίας οργάνων στο Κόσοβο

Μετά από έντονες συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη μαραθώνια σύνοδο της Πέμπτης (21 Ιουλίου), η Βουλή πέρασε αργά το βράδυ το Ψήφισμα «Σχετικά με τους αβάσιμους ισχυρισμούς για παράνομη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων στο Κόσοβο και την Αλβανία».

Το ψήφισμα που υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας, το οποίο αντιτίθεται σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με καταγγελίες για εμπορία ανθρωπίνων οργάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο, σχολιάζεται ως καλή πρωτοβουλία και ως ενεργοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Αλβανίας.

Η έκθεση του 2010, που συντάχθηκε από τον τότε Ελβετό γερουσιαστή, Ντικ Μάρτι, και εγκρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ισχυρίζεται ότι οι ηγέτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου συμμετείχαν σε εμπορία οργάνων κατά την περίοδο 1998-99.

Αυτοί οι ισχυρισμοί διερευνήθηκαν από τον εισαγγελέα των ΗΠΑ Κλιντ Ουίλιαμσον, ο οποίος τον Ιούλιο του 2014 ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα της ομάδας του δεν περιελάμβαναν στοιχεία για εμπορία οργάνων, αλλά για άλλα εγκλήματα πολέμου.

Αυτό, το 2015, οδήγησε στη σύσταση των Ειδικών Επιμελητηρίων του Κοσσυφοπεδίου για τη διερεύνηση εικαζόμενων εγκλημάτων από μέλη του UCK κατά εθνικών μειονοτήτων και πολιτικών αντιπάλων, που φέρεται να διαπράχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 1998 και Δεκεμβρίου 2015. του έτους 2000.

Στα Ειδικά Επιμελητήρια της Χάγης, γνωστό και ως Ειδικό Δικαστήριο, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εναντίον ορισμένων πρώην ηγετών του UCK, μεταξύ των οποίων οι: Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi και Jakup Krasniq.

Βρίσκονται υπό κράτηση στη Χάγη από τον Νοέμβριο του 2020.

Εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αναφέρονται στο κατηγορητήριο εναντίον τους, αλλά η «εμπορία ανθρώπινων οργάνων» δεν αναγράφεται.

Στο κείμενο του ψηφίσματος που υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καλείται επίσης να επανεξετάσει το ψήφισμα 1782, με το οποίο ενέκρινε την έκθεση Marty, καθώς και «να επανεκτιμήσει τους ισχυρισμούς για παράνομη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων που έχουν σημειωθεί» κατά την τελευταία δεκαετία.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Radio Free Europe σχετικά με το εάν η αναθεώρηση ενός προηγούμενου ψηφίσματος αποτελεί πρακτική αυτού του ιδρύματος.

Ο Ράμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες στις 19 Ιουλίου, προειδοποίησε ότι τον Σεπτέμβριο θα απευθυνθεί προσωπικά στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την έκθεση του Ντικ Μάρτι.

Περίπου δύο χρόνια μετά τη σύλληψη των πρώην ηγετών του UCK, η ημερομηνία έναρξης της δίκης τους είναι ακόμη άγνωστη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου