Παρέμβαση Ντούλε στη Βουλή για τις κλοπές και λεηλασίες εκκλησιών στο χώρο μας

Για τα  τελευταία κρούσματα κλοπών και λεηλασιών στις εκκλησίες της κοινότητάς μας και ευρύτερα ενημέρωσε πριν από λίγο την αλβανική βουλή ο προεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες. Ο κ. Ντούλες ζήτησε το λόγο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς είπε ο ίδιος  » για να μεταφέρω μια ανησυχία που πιστεύω όλοι έχετε παρακολουθήσει διαμέσου των ΜΜΕ. Το τελευταίο διάστημα έχουμε ενημερωθεί για συνεχείς βανδαλισμούς  εκκλησιών, για κλοπές  εκκλησιαστικών αντικειμένων, και την ίδια στιγμή στην ενημέρωση αυτή λείπει η θετική είδηση: αυτή της σύλληψης  και καταδίκης των αυτουργών.

Ενημερώθηκα για την περίπτωση κλοπών στην εκκλησία-πολιτιστικό μνημείο του χωριού Βουλιαρατίου, το συμβάν όμως δεν είναι

μοναδικό, ξεκινώντας από τη Μοσχόπολη στην Κορυτσά, την Ελεούσα στην Πρεμετή,τη Δρόβιανη στο Δέλβινο, το Λάμποβο του Σταυρού στο Αργυρόκαστρο, ή το Ζερβάτες , η Δερβιτσάνη, είναι περιπτώσεις που άκομα οι αυτουργοί δεν έχουν συλληφθεί. Και είναι τυπικές περιπτώσεις. Πλήττονται ειδικά αυτές οι εκκλησίες που είναι πολιτιστικά μνημεία και είναι ευνόητο πως οι αξίες  που κλέβονται σ΄αυτές τις «επιχειρήσεις» είναι ανεκτίμητες.Κατά μια γενικότερη οπτική γωνία ως αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς, και παράλληλα ανεκτίμητες  πνευματικές αξίες για τους πιστούς και την Εκκλησία.

Στη συνεχεια ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ αναφέρθηκε στις ήδη υπογεγραμμένες συμφωνίες με τις θρησκευτικές κοινότητες  που στην ουσία δεν τηρούνται , αναφερόμενος στις διεθνείς εκθέσεις αλλά και τη μη επιστροφή των αντικειμένων λατρείας στους δικαιούχους. «  Από την άλλη , επεσήμανε ο Ντούλες, έχουμε  έναπολύ σοβαρό κενό στην μη αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. ακόμα, αν και πολλές εκθέσεις διεθνών οργανισμών, κυρίως του Στειτ Ντιπάρτμεντ που ζητάει επίμονα την επιστροφή των αντικειμένων λατρείας στους δικαιούχους, ακόμα συνεχίζει να ισχύει ένα διπλό στάτους, όπου η Εκκλησια έχει το δικαίωμα χρήσης χωρίς να είναι ιδιοκτησια της, καθώς υπο ομαλές  καταστάσεις θα έπρεπε. Κατά συνέπεια μετέφερα σήμερα αυτή την ανησυχία να τονίσω πως δεν πρέπει να σιωπήσουμε μπροστά σ΄αυτήν την καταστροφή των ανεκτίμητων αυτών αξιώντπου δημιουργήθηκαν ανά τους αιώνες, δεν μπορούμε να είμαστε πλέον αδιάφοροι, γιατί αυτές οι αξίες λιγοστεύουν μέρα με την ημερα, πέφτοντας στα χέρια  των διακινητών και κυκλοφορούν στις παράνομες αγορές της Ευρώπης και ευρύτερα.

Ενώ έκλεισε την παρέμβασή τονίζοντας πως «Είναι η στιγμή να παρέμβουμε, είναι η στιγμή να δωθεί η πρέπουσα σημασία, είναι η στιγμή να ενσκύψουν οι κρατικές δομές με σοβαρότητα ώστε μαζί με τις θρησκευτικές κοινότητες να βρεθούν οι πρέπουσες λύσεις που οχι μόνο θα σταματήσουν τις κλοπές και τη διακίνηση αυτών των αντικειμένων, αλλά να δώσουν μια άλλη διάσταση σ΄αυτό το ζήτημα.»

 

Δερόπολη

Παπα-Χρήστος από την Κορυτσά: αποτελείωσε τη Θεία ...
Μνημείο για τον Φίλιππα Παπαθανάση στη γενέτειρά τ...

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη