Ποιες χώρες βλέπει η Αλβανία πίσω από την επίθεση hackers

Ποιες χώρες βλέπει η Αλβανία πίσω από την επίθεση hackers

Η κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τις κυβερνητικές ιστοσελίδες από την περασμένη Παρασκευή (15 Ιουλίου) συντονίστηκε από άλλη χώρα, αλλά δεν υπήρξαν λύτρα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Την Κυριακή, ο αλβανικός Εθνικός Οργανισμός για την Κοινωνία της Πληροφορίας αναγκάστηκε να κλείσει τις διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες και τους κυβερνητικούς ιστότοπους λόγω μιας εξελιγμένης και συγχρονισμένης κυβερνοεπίθεσης.

«Αυτή η επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε από απλούς χάκερ, ούτε από ομάδες ανθρώπων του σκοτεινού ιστού… Αυτή η επίθεση οργανώθηκε από ένα άλλο κράτος. Δεν έχουμε ακόμη όλα τα στοιχεία για να προσδιορίσουμε ποια από τις δύο χώρες που υποπτευόμαστε έντονα [διέταξε την επίθεση]. Αυτό είναι το πιο λεπτό μέρος της έρευνας», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και πύλες για τη διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με την επίθεση, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι οι χάκερ απαίτησαν 30 εκατομμύρια ευρώ από την αλβανική κυβέρνηση.

Η αλβανική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει επανειλημμένα ότι όλα τα πληροφοριακά συστήματα έχουν δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας και είναι ασφαλή, ενώ η πλειονότητα των συστημάτων είναι πλέον και πάλι σε απευθείας σύνδεση. Αυτό δεν ισχύει για τους Αλβανούς που επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν διαδικτυακές υπηρεσίες από το εξωτερικό, οι οποίες θα αποκατασταθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η διακοπή λειτουργίας επηρέασε τους ιστότοπους του Κοινοβουλίου και του γραφείου του πρωθυπουργού, καθώς και το e-Albania -την κυβερνητική πύλη που πρέπει να χρησιμοποιούν όλοι οι Αλβανοί, καθώς και οι ξένοι κάτοικοι και επενδυτές, για να χρησιμοποιούν ένα πλήθος δημόσιων υπηρεσιών.

Το Υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να διακόψει την ηλεκτρονική εγγραφή των μαθητών, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών αναγκάστηκε να σταματήσει όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στα προξενεία του στο εξωτερικό.

Από την 1η Μαΐου, το e-Albania έχει αναλάβει το ρόλο πολλών θεσμικών αντιπροσώπων υπηρεσιών από όλη τη χώρα. Θέματα όπως η κατοικία, η φορολογία και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν πλέον, θεωρητικά, να διεκπεραιώνονται όλα μέσω της πύλης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου