Δένδιας: «Η επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο έχει ήδη αποφασιστεί.»

Δένδιας: «Η επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο έχει ήδη αποφασιστεί.»

Ο Νίκος Δένδιας επανήλθε στο θέμα των ναυτικών μιλίων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στα ελληνικά ΜΜΕ, ο Δένδιας λέει ότι η επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο έχει ήδη αποφασιστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει τίποτα να συζητηθεί, εκτός από κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν τις δυο χώρες στη Χάγη. Όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα δικαίωμα της Ελλάδας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη:

Δένδιας: Επιτρέψτε μου να κάνω μια παρένθεση εδώ. Αναφερθήκατε στο θέμα της επέκτασης, το νόμιμο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια. Αυτό έχει ήδη γίνει. Η Αλβανία έχει 12 μίλια και εμείς έχουμε 12 μίλια. Στο Ιόνιο έχουμε 12 μίλια.

Δημοσιογράφος: Έγινε σε συμφωνία με την Αλβανία;

Δένδιας: Έχει γίνει. Δεν έγινε «με», έγινε μονομερώς. Γιατί είναι δικαίωμα μας. Αυτό όμως γίνεται με πλήρη κατανόηση και από τις δύο πλευρές.

Δημοσιογράφος: Ναι, εννοώ σε σχέση με τη θεσμοθέτηση αυτού του δικαιώματος. Είμαστε κοντά;

Δένδιας: Αυτό που πρέπει να γίνει με την Αλβανία είναι να έχουμε ένα χαρτί παραπόνων με το οποίο θα απευθυνόμαστε στη Χάγη για τις διαφορές μας. Το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία είναι ένα ζήτημα που επιλύεται με μία μέση λύση. Και εμείς και οι Αλβανοί έχουμε πάρει 12 μίλια. Και όπου δεν υπάρχουν 24 μίλια, και για πολύ καιρό στην πόλη μου την Κέρκυρα δεν υπάρχουν 24 μίλια, είναι η μέση γραμμή. Τώρα, εάν χρειαστούν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο της προσφυγής στης Χάγη, μπορούν να γίνουν. Αλλά κατ' αρχήν, η διαφορά με την Αλβανία θα επιλυθεί με την πλήρη έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, UNCLOS: 12 μίλια, πλήρη δικαιώματα για τα νησιά, αναφορά στη Χάγη για την επίλυση κάθε διαφοράς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου