Με έγκριση του ΥΠΕΝ η νέα περιβαλλοντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας - Σκοπίων - Αλβανίας

Με έγκριση του ΥΠΕΝ η νέα περιβαλλοντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας - Σκοπίων - Αλβανίας

Την περιβαλλοντική έγκριση του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg IPA III CBC Ελλάδα - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2021-2027, του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg VI-A Ελλάδα–Ιταλία 2021-2027, καθώς και του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg IPA III CBC Ελλάδα-Αλβανία 2021-2027 αποφάσισε το ΥΠΕΝ.

Οι αποφάσεις εκδόθηκαν βάσει των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης με το κοινό και τις δημόσιες Αρχές, και περιλαμβάνουν μια σειρά όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις, που θα πρέπει να τηρούνται κατά την εξειδίκευση και υλοποίησή τους, με μέριμνα της Αρχής Σχεδιασμού, καθώς και του συνόλου των φυσικών και νομικών προσώπων που θα συμμετάσχουν στις σχετικές ενέργειες.

Το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg IPA III CBC Ελλάδα - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2021-2027 (δείτε εδώ τη σχετική ΣΜΠΕ) έχει ως γενικό στόχο την ενίσχυση της εδαφικής συνοχής μέσω της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και των ευκαιριών απασχόλησης με σεβασμό στο περιβάλλον και μέσω της χρήσης των φυσικών πόρων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Η περιοχή του προγράμματος στην Ελλάδα αποτελείται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα και Σέρρες) και Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα και Κοζάνη). Στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας καλύπτονται οι Περιφέρειες MK001 Vardar, MK003 Νοτιοδυτικά, MK004 Νοτιοανατολικά και MK005 Πελαγονία.

Οι προτεραιότητες του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg IPA III CBC Ελλάδα - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2021-2027 είναι οι εξής:

1.Μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα

2.Στρατηγική εστίαση στην περιοχή των Πρεσπών

3.Υποστήριξη και αναβάθμιση Υγειονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών

4.Βελτίωση της διακυβέρνησης για τη συνεργασία.

Το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg VI-A Ελλάδα–Ιταλία 2021-2027 (δείτε εδώ τη σχετική ΣΜΠΕ) έχει ως κύριο στόχο τη διασφάλιση θετικής συμβολής στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε αμφότερες τις χώρες, σε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σύμφωνα με τις διατάξεις της Πράσινης Συμφωνίας και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας του 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η περιοχή του προγράμματος, για την Ελλάδα περιλαμβάνει τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου, ενώ για την Ιταλία περιλαμβάνει τις Περιφέρειες Απουλίας, Βασιλικάτας και Καλαβρίας.

Οι προτεραιότητες του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg Ελλάδα–Ιταλία 2021-2027 είναι οι ακόλουθες:

1.Ενισχυμένη συνεργασία για μια πιο ανταγωνιστική και έξυπνη περιοχή Ελλάδα–Ιταλία

2.Ενισχυμένη συνεργασία για μια πιο πράσινη και χαμηλών εκπομπών άνθρακα περιοχή Ελλάδα–Ιταλία

3.Ενισχυμένη συνεργασία για μια πιο κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς περιοχή Ελλάδα–Ιταλία

4.Ενισχυμένη διακυβέρνηση για συνεργασία στην περιοχή Ελλάδα–Ιταλία.

Το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg IPA III CBC Ελλάδα-Αλβανία 2021-2027 (δείτε εδώ τη σχετική ΣΜΠΕ) στοχεύει στην προώθηση της ολοκληρωμένης περιφερειακής ανάπτυξης. Μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας, οι κοινότητες που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές επιδιώκουν να προωθήσουν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της παραμεθόριας περιοχής, να αναπτύξουν οικονομίες κλίμακας και να ξεπεράσουν την περιφερειακή τους θέση.

Οι περιοχές του προγράμματος είναι, για την Ελλάδα οι Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων, ενώ για την Αλβανία οι Περιφέρειες Αργυροκάστρου, Berat, Κορυτσάς, Αυλώνας και Φίερ.

Το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg IPA III CBC Ελλάδα-Αλβανία 2021-2027 βασίζεται στους ακόλουθους Άξονες Προτεραιότητας:

1.Μετάβαση σε πιο πράσινες και πιο ανθεκτικές διασυνοριακές περιφέρειες

2.Βελτίωση προσβασιμότητας στη διασυνοριακή περιοχή

3.Προώθηση της βιώσιμης διασυνοριακής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

energypress.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου