Επίθεση hackers στο κρατικό πόρταλ e-albania

Επίθεση hackers στο κρατικό πόρταλ e-albania

Οι διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες και οι ιστότοποι της Αλβανίας κατέρρευσαν κατόπιν κυβερνοεπίθεσης.

Σύμφωνα με δήλωση της Αλβανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης (AKSHI), οι ιστότοποι του Γραφείου του Πρωθυπουργού και του Κοινοβουλίου έχουν αποσυρθεί, όπως και η πύλη e-Albania που χρησιμοποιείται τόσο από Αλβανούς πολίτες όσο και από αλλοδαπούς για πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Αλβανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Παρασκευή και είχε ομοιότητες με εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ουκρανία και τη Γερμανία. Η AKSHI συνεργάστηκε με την Ομάδα Ανίχνευσης και Απόκρισης (DART) της Microsoft καθώς και με τη Jones Group International για να επιλύσει τα προβλήματα και να επαναφέρει τα πάντα το συντομότερο δυνατό.

Δήλωση από το γραφείο του πρωθυπουργού διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι τα δεδομένα τους είναι ασφαλή. Τα συστήματα θα επαληθεύονται μεμονωμένα πριν επαναφερθούν στο διαδίκτυο.

Σημειώθηκε σημαντική αύξηση του κακόβουλου λογισμικού το 2022, που συμπίπτει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η επίθεση στην Αλβανία φαίνεται παρόμοια με εκείνη που μπλόκαρε τα συστήματα πληροφορικής της Deutsche Windtechnik τον Απρίλιο του 2022. Ενώ οι ανεμογεννήτριες που φρόντιζε η εταιρεία δεν είχαν υποστεί ζημιά, χρειάστηκαν λίγες ημέρες για να μπορέσει να ξαναρχίσει η κανονική λειτουργία τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου