260 εκατ. € δίνει η Ιταλία στην Αλβανία για δικαιοσύνη και οικονομία

260 εκατ. € δίνει η Ιταλία στην Αλβανία για δικαιοσύνη και οικονομία

Η ιταλική κυβέρνηση, μέσω του Ιταλικού Οργανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας (AICS), θα δώσει περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία, ιδίως για τους τομείς όπως το κράτος δικαίου και η οικονομία.

Η AICS παρουσίασε την ετήσια έκθεσή της στα Τίρανα την Τρίτη (19 Ιουλίου) παρουσία του Ιταλού Πρέσβη Fabrizio Bucci, Διευθυντή του Γραφείου AICS στα Τίρανα, Stefania Vizzaccaro, της Υπουργού Τουρισμού και Περιβάλλοντος Mirela Kumbaro, της Αναπληρώτριας Υπουργού Δικαιοσύνης Adea Pirdeni και του Gianluigi Pratola, εκπροσωπώντας το Ανώτατο Συμβούλιο του Ιταλού Δικαστηρίου.

Ο Ιταλός Πρέσβης Fabrizio Bucci εξέφρασε την υποστήριξή του για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, ενώ δήλωσε: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε σθεναρά ορισμένες βασικές αξίες που καθοδηγούν το έργο της ιταλικής κυβέρνησης: σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειρηνική και πολιτισμένη συνύπαρξη λαών και βιώσιμη ανάπτυξη», είπε.

Πρόσθεσε ότι «Με την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Ιταλικού Οργανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια, ολόκληρη η Sistema Italia ενώνει τις δυνάμεις της και δεσμεύεται, σε συνεργασία με τους κρατικούς εταίρους και τη διεθνή κοινότητα, για μια προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης των κοινοτήτων, που είναι κοντά όχι μόνο από γεωγραφική άποψη αλλά κυρίως από ανθρώπινη και θεσμική άποψη».

Ο Vizzaccaro δήλωσε: «Η στρατηγική συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια έχει δύο βασικά στοιχεία που είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πρώτα η προστασία και η εκτίμηση των τοπικών ταυτοτήτων στην Αλβανία και στα Δυτικά Βαλκάνια. Δεύτερον, η προώθηση της διαφορετικότητας ως πηγή πλούτου, οι ειρηνικές ανταλλαγές μεταξύ των κοινοτήτων και οι βασικές ευρωπαϊκές αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού, που αποτελούν βασικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα των αναπτυξιακών διαδικασιών».

Από τη συνολική δέσμευση ύψους 260 εκατ. ευρώ, τα 188 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους και τα 50 εκατ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου