Η Αλβανία ένα πλυντήριο χρημάτων της ιταλικής μαφίας

Η Αλβανία ένα πλυντήριο χρημάτων της ιταλικής μαφίας

Η DIA του Μπάρι στις 8 Ιουνίου 2022 έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό πέντε Ιταλούς, μεταξύ των οποίων άτομα από την Απουλία και την Καλαβρία, και έξι Αλβανούς για διάφορα αδικήματα, όπως η παραγωγή και η πώληση ναρκωτικών, ή διακίνηση και πώληση όπλων.

Οι έρευνες που συντόνισε η ιταλική αστυνομία διαπίστωσαν ότι μετά τις συλλήψεις των τελευταίων ετών που επηρέασαν τη διακίνηση ναρκωτικών μεταξύ των δύο ακτών της Αδριατικής, εγκληματικές ομάδες μετέφεραν την παραγωγή ναρκωτικών από την Αλβανία στις επαρχίες Μπάρι και Φότζια. Εκεί, κατασχέθηκαν δύο φυτείες, που καλλιεργήθηκαν σε θερμοκήπια, αποτελούμενες από περισσότερα από 8.000 φυτά μαριχουάνας, βάρους άνω του ενάμιση τόνου, από τις οποίες θα ήταν δυνατό να ληφθούν περισσότερες από δέκα χιλιάδες δόσεις έτοιμες για να βγουν στην αγορά.
Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Cerignola, Bisceglie, Bari και τεκμηρίωσαν την προμήθεια στις περιοχές Foggiano και Brindisi. Η Εισαγγελία κατά της Μαφίας των Τιράνων κατέστησε δυνατή τη σύλληψη περισσότερων από 100 ατόμων (όλοι Ιταλοί και Αλβανοί) και την κατάσχεση περίπου έξι τόνων ναρκωτικών.

Μετά από αυτά τα γεγονότα δεν είναι περίεργο να βγουν κάποια συμπεράσματα. Οι εγκληματικές ομάδες της Απουλίας και της Καλαβρίας χρησιμοποιούν την Αλβανία ως βάση για ξέπλυμα χρήματος. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στους συλληφθέντες σε αυτήν την τελευταία αστυνομική επιχείρηση συμπεριλαμβάνονται άτομα από την Απουλία και την Καλαβρία.

Επίσης, αλβανικά μέσα δημοσίευσαν στοιχεία που διέρρευσαν, τα οποία έδειχναν ότι αυτές οι συμμορίες της μαφίας σχεδίαζαν να επενδύσουν τα παράνομα χρήματά τους στη χώρα, ειδικά σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Οι σχέσεις της μαφίας της Απουλίας και της Καλαβρίας με την αλβανική στον τομέα των ναρκωτικών έχουν ήδη τεκμηριωθεί εδώ και καιρό και από πολυάριθμες έρευνες και δίκες, μερικές από τις οποίες σήμερα έχουν τελεσίδικες ποινές. Οι υποκλοπές που πραγματοποιήθηκαν στην Αλβανία έφεραν στο φως τη μεγάλης κλίμακας διαφθορά των εξουσιαστικών τάξεων που εμπλέκονται στα διάφορα συστήματα ανακύκλωσης.

Είναι αδύνατο να μην αποδεχτεί κανείς ότι οι δύο μαφίες δεν χρησιμοποιούν την Αλβανία ως πρόσφορο και ευνοϊκό έδαφος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι σχέσεις μεταξύ της μαφίας της Απουλίας, της Καλαβρίας και της Αλβανίας γίνονται όλο και πιο έντονες, δεδομένου ότι η αγορά τους επεκτείνονται κάθε μέρα.

Η επιχείρηση που έλαβε χώρα στην Αλβανία, σε συντονισμό με την Eurojust, περιελάμβανε επίσης πολιτικές διασυνδέσεις υψηλού επιπέδου που επιτρέπουν στους μαφιόζους να τρέχουν τον τεράστιο μηχανισμό ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η επιχείρηση κατέστησε δυνατή τη σύλληψη όχι μόνο μέλη της μαφίας, αλλά και πολιτικών, δείχνοντας για άλλη μια φορά πώς εξελίχθηκε η μαφία και πόσο βαθιές είναι οι ρίζες της στις πολιτικές, οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποδομές.

Στις μαγνητοσκοπημένες συνομιλίες, φέρεται να υπάρχουν μέλη της Ndrangheta, τα οποία συζητούσαν πιθανές επενδύσεις με έναν Αλβανό επιχειρηματία, τον οποίο περιέγραψαν ως «κοντά στον πρωθυπουργό, είναι κοντά στον δήμαρχο Τιράνων, είναι σημαντικό πρόσωπο ". Μια άλλη υποκλοπή έδειξε ότι οι μαφιόζοι μιλούσαν για επενδύσεις στον τομέα της υγείας της πόλης Σκόδρα, στα βόρεια της Αλβανίας.

Το νέο σύστημα ανακύκλωσης Αλβανία-Ιταλία, Ιταλία-Αλβανία τελειοποιείται, δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους για τις οικονομίες και των δύο χωρών. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε άμεσα αυτό το γεγονός και να δράσουμε γρήγορα ώστε να μην γίνει παγιωμένη πραγματικότητα, αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου