Το σχέδιο «Παλέρμο - Λάμανα» άλλο ένα μέσο για την απαλλοτρίωση περιουσιών

Το σχέδιο «Παλέρμο - Λάμανα» άλλο ένα μέσο για την απαλλοτρίωση περιουσιών

Θύελλα αντιδράσεων από τους Χειμαρριώτες έχει προκαλέσει το σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την υπογραφή της Mirela Kumbaro, το οποίο θα λάβει έγκριση από το Εθνικό Συμβούλιο της Επικράτειας και στη συνέχεια και από τον Edi Rama. Το σχέδιο που αποφασίστηκε ανεπίσημα μεταξύ του Ράμα και της υπουργού Κουμπάρο προβλέπει δύο φάσεις.

Την επίσημη φάση ανακοίνωσης και τη φάση έγκρισης «των ορίων της προστατευόμενης περιοχής και της εσωτερικής ζώνης του φυσικού θαλάσσιου-παράκτιου οικοσυστήματος του Κόλπου του Πόρτο Παλέρμο-Λάμανα».

Πριν από λίγες μέρες, στον δήμο Χιμάρας απέτυχε να πραγματοποιηθεί ακρόαση με τους κατοίκους, τους ιδιοκτήτες και τους ενδιαφερόμενους της περιοχής αυτής. Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι όχι μόνο αντέδρασαν ομόφωνα, αλλά προειδοποίησαν ότι όποιος τολμήσει να ανακαλέσει ή να εμποδίσει το δικαίωμα κληρονομιάς και κατοχής περιουσίας σε αυτήν την περιοχή, θα αντιμετωπίσει τη νομικής καταγγελίας και διεθνούς, αν χρειαστεί, καταγγελίας.

Με δημόσια επιστολή τους, οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι αυτό το σχέδιο απόφασης είναι ταπείνωση των κατοίκων. Είναι ένα διαβολικό σχέδιο ληστείας και απαλλοτρίωσης της περιουσίας των προγόνων τους. Είναι κακό που επιδιώκεται να καλυφθεί μέσω ενός καθεστώτος αποξένωση των κατοίκων και της κληρονομιάς τους από κάποιον άλλο, προφανώς ολιγάρχη ή «στρατηγικό επενδυτή» που η κυβέρνηση κρύβει για ένα χρονικό διάστημα. Γίνεται λόγος για εισβολή του πατέρα γνωστού Κοσοβάρου τραγουδιστή, συνοδευόμενος από έμπιστους του πρωθυπουργού Ράμα και υπαλλήλους του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Διαδοχικές συναντήσεις των κατοίκων στη Χειμάρρα ξεκίνησαν τη δρομολόγηση της διαμαρτυρίας κατά αυτού του σχεδίου και του έργου εν γνώσει της κυβέρνησης Rama. Όλοι οι φιλέλληνες ακτιβιστές στη Χειμάρρα έχουν ειδοποιήσει τις ελληνικές οργανώσεις με επιστολές και δημοσιεύματα που συμβάλλουν για την υπεράσπιση της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα.

Εκπρόσωποι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χειμάρρα και κάτοικοι γενικότερα έχουν συναντηθεί με ξένες πρεσβείες στα Τίρανα και με ανώτατους επίσημους εκπροσώπους της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών, της Αθήνας.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου