Ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Αμερικής στα Δ. Βαλκάνια;

Ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Αμερικής στα Δ. Βαλκάνια;

Μια δημοσκόπηση που έγινε στα Βαλκάνια έδειξε ότι η Αμερική αντιμετωπίζεται πολύ θετικά στην περιοχή, με τη Βοσνία και το Κόσοβο να παραμένουν οι πιο φιλοδυτικές χώρες. Φαίνεται πως η παγκόσμια εικόνα της Αμερικής βελτιώνεται.

Η έρευνα του Pew Center, που πραγματοποιήθηκε σε 17 χώρες, προβλέπει καλά γεγονότα για τις ΗΠΑ και τη Δύση. Η Αμερική αντιμετωπίζεται θετικά από το 61% των ερωτηθέντων από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζεται θετικά από το 60% των ερωτηθέντων.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η άποψη για το ΝΑΤΟ είναι θετική και αυξανόμενη, με συνολική ευνοϊκότητα 66%. Τους τελευταίους 18 μήνες, 2 γεγονότα βελτίωσαν τη διεθνή εικόνα της Αμερικής: η έναρξη της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021 και η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ απάντηση να βοηθήσουν την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή στη Ρωσία.

Λίγο μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων του Pew Research Center, τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στην περιοχή από το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (IRI) έδειξαν ομοίως ότι η εικόνα της Αμερικής είναι θετική σε μια γωνιά της Ευρώπης: στα Βαλκάνια.

Η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Μακεδονία παραμένουν φιλοαμερικανικά και φιλοδυτικά κράτη. Ένας εθνοτικός διαχωρισμός δείχνει ότι οι Βόσνιοι και οι Αλβανοί είναι οι κύριοι σύμμαχοι της Αμερικής στην περιοχή.

Το 80% των Βοσνίων που ερωτήθηκαν είχαν θετική γνώμη για τις ΗΠΑ, σε σύγκριση με το 36% των Σέρβων και το 59% των Κροατών. Εν τω μεταξύ, το 89% των Σερβοβόσνιων είχαν θετική γνώμη για τη Ρωσία.

Στη Βόρεια Μακεδονία, το 80% των Αλβανών είχαν θετική άποψη για τις ΗΠΑ. Στο Κοσσυφοπέδιο, τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο εκπληκτικά: το 94% των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου είχαν θετική άποψη για τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραμένει δημοφιλής προσωπικότητα στα Βαλκάνια.

Ως γερουσιαστής τη δεκαετία του 1990, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου και υποστήριξε την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια σε κάθε περίπτωση. Το 69 τοις εκατό των Βόσνιων είχαν θετική άποψη για τον Μπάιντεν, ενώ μόνο το 15% των Σερβοβόσνιων είχαν την ίδια άποψη.

Αντίθετα, το 83% των Σερβοβόσνιων είχαν θετική γνώμη για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη Βοσνία, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ μιας φιλοδυτικής εξωτερικής πολιτικής, με το 42% να υποστηρίζει.

Ερωτηθείς ποια πρέπει να είναι η εξωτερική πολιτική της Βοσνίας, το 58% των Βόσνιων ήταν υπέρ μιας φιλοευρωπαϊκής και φιλοδυτικής πολιτικής, ενώ οι Κροάτες στο 52%. Στο Κοσσυφοπέδιο, τα αποτελέσματα υποστήριξαν ακόμη περισσότερο τη Δύση, με το 84% των Αλβανών να είναι υπέρ αυτής της πορείας.

Ομοίως, στη Βόρεια Μακεδονία, το 68 τοις εκατό των Αλβανών είναι υπέρ μιας φιλοδυτικής προσέγγισης. Στη Βοσνία, η συνολική υποστήριξη για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι σταθερή στο 51%, σημειώνοντας αύξηση 3% από το 2020. Η ένταξη της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίζεται από Βόσνιους (69%) και Κροάτες (77%), ενώ υποστηρίζεται μόνο από το 8% των Σέρβων της Βοσνίας.

Στο Κοσσυφοπέδιο, το 82% των Αλβανών είναι υπέρ της πλήρους ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ισχυρή δέσμευση της χώρας στους δυτικούς θεσμούς. Αυτό που έδειξε η έρευνα του IRI είναι ότι η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Μακεδονία είναι φιλοαμερικανικά και φιλοΝΑΤΟϊκά κράτη.

Αυτό συνέβη από τις επεμβάσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. Ακόμη και όταν ο αντιαμερικανισμός εξαπλώθηκε παγκοσμίως μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, η υποστήριξη για την Αμερική ήταν γενικά ισχυρή στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. .

Όμως το έργο της Αμερικής στα Βαλκάνια παραμένει ημιτελές. Τα τελευταία 15 χρόνια, οι ΗΠΑ μετατόπισαν την εστίασή τους αλλού και αυτό το κενό ισχύος έγινε αισθητό στην περιοχή και η Ρωσία και η Κίνα προσπάθησαν να το καλύψουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να αυξήσει την επιρροή της, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Τα Βαλκάνια παραμένουν επί του παρόντος σε αδιέξοδο, καθώς η Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο παραμένουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ και χωρίς ισχυρή σύνδεση με δυτικούς θεσμούς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου