Ικανοποιημένη η ΕΕ καθώς Σκόπια και Σόφια υπογράφουν τη διμερή συμφωνία

Ικανοποιημένη η ΕΕ καθώς Σκόπια και Σόφια υπογράφουν τη διμερή συμφωνία

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Oliver Varhelyi χαιρέτισε την υπογραφή του πρωτοκόλλου και την υπέρβαση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας.

«Χαιρετίζω το Διμερές Πρωτόκολλο που υπογράφηκε μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό ανοίγει το δρόμο για το #CZPRES να συγκαλέσει την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Η Ευρώπη προχωράει μπροστά! #Μαζί πιο δυνατοί», γράφει ο Varhelyi.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, Bujar Osmani και Teodora Gençovska, υπέγραψαν την Κυριακή στη Σόφια το πρωτόκολλο που προβλέπει τις διαδικασίες και τη δυναμική υπέρβασης των διαφορών μεταξύ τους, που αποτελούν μέρος της γαλλικής πρότασης. Το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου δεν έχει δημοσιευθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani, είπε ότι είχαν μια εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση για το έργο των πέντε ομάδων και, σύμφωνα με τον ίδιο, το πρωτόκολλο δείχνει ότι έχουν γίνει πολλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν επενδύσει όσο το δυνατόν περισσότερα. να έχουμε έργα, μνημόνια και έγγραφα που ενισχύουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Teodora Gençovska, δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν χρήσιμη και σημειώθηκε πρόοδος σε όλους τους τομείς.

Σύμφωνα με αυτήν, «τώρα μένει να εκπληρωθούν όσα έχουν συμφωνηθεί, κάτι που απαιτεί σοβαρή δέσμευση και από τις δύο χώρες».

Η Gençovska είπε ότι η Βουλγαρία είναι η χώρα που υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή ενοποίηση της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής πολιτικής διάσκεψης Βόρειας Μακεδονίας και ΕΕ.

Η κοινή διακυβερνητική επιτροπή αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2017.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου