Η ραγδαία αύξηση της ακρίβειας στην Αλβανία

Η ραγδαία αύξηση της ακρίβειας στην Αλβανία

Τους πρώτους 6 μήνες του 2022 στην Αλβανία, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 15-30% και των καυσίμων κατά 25%.

Ο Έντι Ράμα λέει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε τεράστιες αυξήσεις των τιμών. Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ προειδοποίησε για ενεργειακή κρίση ήδη από το φθινόπωρο του 2021, ένας σημαντικός παράγοντας για τις τιμές. Τόνισε ότι η Αλβανία έχει πάρει μια απόφαση με πολύ υψηλό κόστος.

«Η απόφαση αυτή είναι να μην αποτυπωθεί στον ενεργειακό λογαριασμό των οικογενειών και των μικρών επιχειρήσεων το κόστος ενέργειας που σήμερα στη διεθνή αγορά πλησιάζει τα 500 ευρώ το MW, από 50-60 προπολεμικά».

Ωστόσο, η βουλευτής της δημοκρατικής αντιπολίτευσης Jorida Tabaku διαπιστώνει κυβερνητική ανικανότητα: «Οι τιμές των βασικών προϊόντων, των φρούτων και των λαχανικών, αυξήθηκαν από 20 ALL σε σχεδόν 100 ALL ανά κιλό. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην εκτόξευση της τιμής του καυσίμου από 170 ALL σε 260 ALL το λίτρο, όπου το 60% είναι μόνο φόροι, το 1/3 ο ΦΠΑ και αυτό ως αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής του ρεύματος έως και 18 ALL ανά KW/ώρα, αλλά και της παντελούς έλλειψης επιδοτήσεων, στήριξης των αγροτών και των αγροτικών περιοχών γενικότερα».

Η αύξηση των τιμών αποτελεί μεγάλη ανησυχία και όπως λέει ο Ζακ Τοπούζι, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων-Τουρισμού: «Σχεδόν 7.800 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα των πωλήσεων, αλλά τα φορολογικά στοιχεία αφορούν μόνο 4.000 επιχειρήσεις που λειτουργούν νομικά. Έτσι σχεδόν το 50% είναι παράνομες. Αυτό κάνει τις τιμές μη ανταγωνιστικές». Ο τουρισμός και οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν το 22% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου