ΕΕ: Οι διαπραγματεύσεις με Σκόπια και Τίρανα ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα

ΕΕ: Οι διαπραγματεύσεις με Σκόπια και Τίρανα ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρέτησαν την υπερψήφιση της γαλλικής πρότασης από τη Βουλή των Σκοπίων, ανακοινώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες διακυβερνητικές διασκέψεις της ΕΕ με τα Σκόπια και την Αλβανία, ανοίγοντας επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Συγχαρητήρια στη Βόρεια Μακεδονία για την ψηφοφορία, η οποία τώρα ανοίγει τον δρόμο για το άμεσο ξεκίνημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ήταν μια ιστορική ευκαιρία και την εκμεταλλευτήκατε. Ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον σας, το ευρωπαϊκό μέλλον», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Παρόμοια αντέδρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Το μέλλον μας είναι κοινό και σας καλωσορίζουμε με ανοιχτές αγκάλες», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα, προσθέτοντας ότι η ψηφοφορία της 16ης Ιουλίου ήταν ένα μεγάλο βήμα για τη Βόρεια Μακεδονία προς την ΕΕ.

Ο Έντι Ράμα χαιρέτισε την απόφαση των Σκοπίων και πρόσθεσε επίσης ότι η Αλβανία θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα.

Η Βουλγαρία, ως κράτος μέλος της ΕΕ, για περισσότερα από δύο χρόνια διατήρησε το βέτο της κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σκοπίων και Βρυξελλών, λόγω διαφωνιών σχετικά με τη γλώσσα και την ιστορία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου