Το υψηλότερο κόστος ζωής τα τελευταία 20 χρόνια έχει η Αλβανία

Το υψηλότερο κόστος ζωής τα τελευταία 20 χρόνια έχει η Αλβανία

Το κόστος των τροφίμων στην Αλβανία τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 7,4% σε σύγκριση με τον Μάιο, καταδεικνύοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, όταν η αύξηση ήταν μόλις 1,6%.

Οι τιμές στην Αλβανία αυξάνονται τώρα με ρυθμό που είναι ταχύτερος από οποιονδήποτε τα τελευταία 20 χρόνια. Τον Ιούνιο, κάθε υπηρεσία και προϊόν ήταν πιο ακριβά με εξαίρεση την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό. Η άνοδος οφείλεται στον παγκόσμιο πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, που διεξάγεται από τη Ρωσία.
Ο αντίκτυπος αυτών των αυξήσεων είναι σοβαρός για τις αλβανικές οικογένειες καθώς σύμφωνα με το INSTAT, το 42% του εισοδήματος μιας οικογένειας πηγαίνει στα τρόφιμα - το υψηλότερο ποσοστό στην περιοχή και την Ευρώπη. Μετά την Αλβανία, οι χώρες με υψηλά ποσοστά δαπανών για τρόφιμα περιλαμβάνουν τα Σκόπια (30,6%), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (29,5%), το Μαυροβούνιο (24,5%) και τη Σερβία (23,6%). Με τις τρέχουσες αυξήσεις στο κόστος, αυτό το ποσοστό είναι πιθανό να έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ενώ στην ΕΕ, κατά μέσο όρο είναι 13%.
Σύμφωνα με στοιχεία της INSTAT, τη μεγαλύτερη αύξηση σημειώνουν τα λάδια και τα λίπη με 30,3%, τα ψωμιά και τα δημητριακά με 19,1%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά με 18,5% και τα λαχανικά με 9%.
Η μέση αλβανική οικογένεια με 3,6 άτομα φέρνει περίπου 84.000 λεκ (718,14 ευρώ) εκ των οποίων τα 36.000 (307 ευρώ) ξοδεύονται για φαγητό. Με αύξηση άνω του 12%, ανεβάζει το ποσό σε κάτι παραπάνω από 51.000 λεκ (436 ευρώ). Λαμβάνοντας υπόψη τις 769.000 οικογένειες στην Αλβανία και την αύξηση των τιμών, αυτό ισοδυναμεί με 30 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον που δαπανώνται από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς μόνο για την κάλυψη των αναγκών διατροφής.
Την ίδια ώρα, οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί με παρόμοιο ρυθμό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο μέσος μισθός παραμορφώνεται από μια μεγάλη απόκλιση μεταξύ αυτών που κερδίζουν πολλά και εκείνων που κερδίζουν πολύ λίγα, που επιδεινώνεται από την άτυπη οικονομία. Επιπλέον, υπάρχουν τεράστιες διαφορές στους μισθούς στην πρωτεύουσα των Τιράνων και στις περισσότερες αγροτικές περιοχές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου