Η Αλβανία μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες με υψηλή απώλεια πληθυσμού

Η Αλβανία μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες με υψηλή απώλεια πληθυσμού

Η Αλβανία είναι μεταξύ των τεσσάρων χωρών της Ευρώπης των οποίων ο πληθυσμός μειώνεται περισσότερο σε σύγκριση με τη δεκαετία του '90, πέφτοντας στα 2,79 εκατομμύρια σήμερα, με μείωση 15%.


Η Eurostat δημοσίευσε μια ανάλυση της μείωσης του πληθυσμού στις ευρωπαϊκές χώρες και διαπίστωσε ότι η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κροατία ήταν εκείνες που υπέφεραν περισσότερο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 1960 και 1991, ο πληθυσμός της Αλβανίας διπλασιάστηκε και έφτασε σχεδόν τα 3,3 εκατομμύρια άτομα. Αλλά μετά από αυτό, άρχισε να μειώνεται λόγω των υψηλών επιπέδων μετανάστευσης και της γήρανσης του πληθυσμού.

Το 2020-2021, ο πληθυσμός μειώθηκε επίσης λόγω της πανδημίας COVID-19, η οποία είδε τον αριθμό των θανάτων να αυξάνεται πάνω από τον μέσο όρο κατά τουλάχιστον 13.000. Η κατάσταση επιδεινώνεται επίσης από τον χαμηλό αριθμό γεννήσεων.

Ο πληθυσμός στο Μαυροβούνιο μειώθηκε κατά 2,4%, στη Σερβία κατά 11%, στα Σκόπια κατά 3% και στο Κόσοβο κατά 10,2%.

Η Αλβανία είναι μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου υπάρχουν περισσότεροι Αλβανοί που ζουν εκτός χώρας παρά εντός. Είναι επίσης μια από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, καθώς και άλλες μορφές μετανάστευσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου