Πέρασε από το αλβανικό κοινοβούλιο το ψήφισμα για αναγνώριση γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα

Πέρασε από το αλβανικό κοινοβούλιο το ψήφισμα για αναγνώριση γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα

Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα την Πέμπτη, τιμώντας τα θύματα της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα λίγες μέρες πριν από την 27η επέτειο της σφαγής και κηρύσσοντας την 11η Ιουλίου ως ημέρα μνήμης.

Το 1995, τα σερβικά στρατεύματα σκότωσαν περισσότερους από 8.000 Βόσνιους άνδρες και αγόρια σε λιγότερο από δύο εβδομάδες στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Η θέση της Αλβανίας για την άρνηση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε κατά του βοσνιακού πληθυσμού της Σρεμπρένιτσα από τις σερβοβόσνιες δυνάμεις, είναι ότι συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προωθεί το φαινόμενο της ατιμωρησίας για εγκλήματα πολέμου και την παραβίαση της αξιοπρέπειας περισσότερων από 8.000 αμάχων που σφαγιάστηκαν στη Σρεμπρένιτσα», αναφέρει το ψήφισμα.

Καταδικάζει επίσης «την εξύμνηση των συγγραφέων, των δημιουργών και των υποστηρικτών αυτής της γενοκτονίας», καθώς και τις δολοφονίες και βιασμούς Αλβανών υπήκοων από σερβικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσόβου.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές προσπάθησαν να συμπεριλάβουν τροπολογίες που καταδικάζουν τις ενέργειες της Σερβίας στο Κόσοβο ως γενοκτονία, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τη σοσιαλιστική πλειοψηφία.

Το ψήφισμα που υποστηρίζεται από τους Σοσιαλιστές έρχεται μετά την απόρριψη παρόμοιας πρότασης που ξεκίνησε από το Δημοκρατικό Κόμμα τον Μάιο, λέγοντας ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ οτιδήποτε προτάθηκε από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα.

Αυτό οδήγησε την αντιπολίτευση να κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό Edi Rama και το PS ότι ήταν κοντά στον Σέρβο πρόεδρο Aleksander Vucic, ο οποίος ήταν βουλευτής στη Σερβία όταν έγινε η σφαγή. Ενώ η γενοκτονία συνεχιζόταν, ο Βούτσιτς απείλησε τη διεθνή κοινότητα, προειδοποιώντας την να μην παρεμβαίνει: «Για κάθε Σέρβο που σκοτώνεται, θα σκοτώνουμε 100 μουσουλμάνους», δεσμεύτηκε από το σερβικό κοινοβούλιο.

Η απόφαση των Σοσιαλιστών να αρνηθούν το ψήφισμα των Δημοκρατικών για πολιτικούς λόγους, προκάλεσε οργή στη Βοσνία. Η Βόσνια βουλευτής Cudic έστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Rama, όπου καταδίκασε την κίνηση.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης διαπίστωσε, χωρίς αβεβαιότητα, ότι οι σερβικές δυνάμεις διέπραξαν γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, όταν περισσότεροι από 8.000 Βόσνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους», έγραψε στην επιστολή της η Cudic.

Κατήγγειλε επίσης την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει αυτή την τραγωδία για πολιτικό όφελος και του υπενθύμισε ότι «κανείς δεν εμπόδισε [το Σοσιαλιστικό Κόμμα] να προτείνει το ψήφισμα ή να το υιοθετήσει, αφού έχετε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου