Προς παραχώρηση και το Αμφιθέατρο Δυρραχίου δίνει η αλβανική κυβέρνηση

Προς παραχώρηση και το Αμφιθέατρο Δυρραχίου δίνει η αλβανική κυβέρνηση

Η αλβανική κυβέρνηση διεύρυνε τον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία δίνει προς παραχώρηση. Μετά το Εθνικό Πάρκο Βουθρωτού και το Κτίριο των Ταξιαρχιών, το σχέδιο παραχώρησης είναι έτοιμο και για τον αρχαιολογικό χώρο του Δυρραχίου. Με στόχο τη δημιουργία και την είσπραξη εσόδων, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει έως και 15 χρόνια την περιοχή πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας πόλης του Δυρραχίου.

Το σχέδιο, το οποίο έχει υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση, χρηματοδοτείται από το Αλβανοαμερικανικό Ίδρυμα για την Ανάπτυξη και έχει χρονικό πλαίσιο από 5 έως 15 χρόνια. Το έργο επηρεάζει τις μουσειακές περιοχές του Δυρραχίου, συμπεριλαμβανομένου του Αμφιθέατρου, το οποίο μπορεί να παραχωρηθεί σε ειδικά ιδρύματα.
Αυτό το μοντέλο εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους καθώς θα απαιτούσε χρόνο που περιλαμβάνει παρεμβάσεις διαφόρων τύπων και μακροπρόθεσμες εξελίξεις από 3,5 χρόνια έως 10 χρόνια. Το σχέδιο παρέχει μακροπρόθεσμες οδηγίες για ενδεχόμενη απαλλοτρίωση και κατεδάφιση κτιρίων, αποδέσμευση γης, υλοποίηση αντικατάστασης, προσωρινές και τελικές λύσεις, όπως αναγράφονται στο προσχέδιο.

Η εντονότερη παρέμβαση προτείνεται για το Αμφιθέατρο του Δυρραχίου, με κόστος 3,3 εκατ. δολάρια μόνο για τις 2 πρώτες φάσεις της παρέμβασης, που περιλαμβάνουν την πλήρη αποκάλυψη του Αμφιθεάτρου. Για τις υπόλοιπες φάσεις δεν έχει καθοριστεί κόστος, αλλά έχει καθοριστεί η ανάγκη κατεδάφισης των σπιτιών και του περιγύρου. Η άλλη σημαντική παρέμβαση είναι στα Ρωμαϊκά Λουτρά και στο Βυζαντινή Αγορά, μια περιοχή που βρίσκεται πίσω από το Κτίριο Πολιτισμού του Δυρραχίου. Το κόστος της παρέμβασης είναι 2,3 εκατομμύρια δολάρια για 10 χρόνια.

Το σχέδιο προβλέπει πολλές άλλες επεμβάσεις, από τον καθορισμό θαλάσσιων αρχαιολογικών περιοχών μέχρι διάφορα αντικείμενα ιστορικής αξίας. Το έγγραφο που συντάχθηκε από το Αλβανοαμερικανικό Ίδρυμα για την Ανάπτυξη βασίζεται στους αλβανικούς νόμους για την πολιτιστική κληρονομιά, ο οποίος επιτρέπει σε ιδιώτες να διαχειρίζονται τέτοια περιουσιακά στοιχεία. Το έγγραφο αναφέρει ιδιωτικούς φορείς ως επιλογές διαχείρισης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου