ΟΗΕ: Η Αλβανία μεταξύ των χωρών που κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια

ΟΗΕ: Η Αλβανία μεταξύ των χωρών που κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια

Η Αλβανία συγκαταλέγεται στις πιο ευάλωτες χώρες στον κόσμο όσον αφορά την ακρίβεια και την αύξηση των τιμών. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) δημοσίευσε πρόσφατα μια σε βάθος μελέτη σχετικά με την κρίση των τιμών που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου, μεταξύ άλλων, ανέλυσε περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου ως προς το αντίκτυπο αυτής της κρίσης στα ποσοστά φτώχειας. Η Αλβανία κατατάσσεται στις χώρες υψηλού κινδύνου, ανάμεσα σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως χώρες της Αφρικής και της Ασίας, αλλά και των Δυτικών Βαλκανίων.

Τι σημαίνει όμως αυτή η ταξινόμηση; Υπολογίζεται ότι το 3,2% του αλβανικού πληθυσμού μπορεί να έχει πέσει ή να κινδυνεύει να πέσει κάτω από το πρώτο όριο της φτώχειας, που υπολογίζεται στα 5,5 δολάρια την ημέρα. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, πολύ λίγες χώρες ταξινομούνται ως υψηλού κινδύνου, εκτός από την Αλβανία: Ουκρανία, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο. Το ποσοστό 3,2% μεταφράζεται σε περίπου 90 χιλιάδες άτομα. Αυτό σημαίνει ότι με την αύξηση των τιμών έχουν μπει ή κινδυνεύουν να μπουν στη φτώχεια 90 χιλιάδες Αλβανοί.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών δίνει επίσης ορισμένες συστάσεις για τον τρόπο καταπολέμησης αυτού του φαινομένου σε παγκόσμιο επίπεδο, με κύρια μέριμνα τις αναπτυσσόμενες χώρες. Μερικές από τις παρεμβάσεις στις οποίες μπορούν να επικεντρωθούν οι κυβερνήσεις σύμφωνα με το UNDP είναι: μείωση ΦΠΑ, μείωση φόρου στα καύσιμα, αλλά και μεταφορές μετρητών. Οι τελευταίες θεωρούνται σημαντικά πιο αποτελεσματικές από τις επιδοτήσεις για αυξημένες τιμές ενέργειας, καθώς μπορούν να μειώσουν το επίπεδο των φτωχών νέων έως και 75%.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των μεταφορών μετρητών ως μηχανισμού για την ανακούφιση της φτώχειας που δημιουργείται από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας είναι ο εντοπισμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, αλλά προσθέτει ότι ο Covid-19 έχει χρησιμεύσει σε αυτό και δημιούργησε αρκετούς μηχανισμούς για τον εντοπισμό τους στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών περιγράφει την τρέχουσα κρίση ως εκείνη του κόστους ζωής, εκτιμώντας ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 71 εκατομμύρια άτομα είναι «νέοι φτωχοί», επομένως η κρίση των τιμών τους έχει επηρεάσει άμεσα.

Η φτώχεια μετριέται σε 3 κύριες γραμμές, αυτή της ακραίας φτώχειας, μόλις 1,9 δολάρια την ημέρα, αυτή της μέτριας φτώχειας 3,2 δολαρίων την ημέρα και το πρώτο όριο, των 5,5 δολαρίων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου