Η Σερβία υπερτερεί της Αλβανίας για εξαγωγή προϊόντων στο Κόσοβο

Η Σερβία υπερτερεί της Αλβανίας για εξαγωγή προϊόντων στο Κόσοβο

Τα προβλήματα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας παραμένουν άλυτα. Όμως, όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές η Σερβία φαίνεται να υπερτερεί σημαντικά της Αλβανίας, καθώς το Κόσοβο εισάγει σημαντική ποσότητα προϊόντων από τη Σερβία και όχι από την «αδελφική» της χώρα.

Η Σερβία βλέπει το αποτέλεσμα αυτής της διαφοράς. Το πρώτο 5μηνο του τρέχοντος έτους, στο Κόσοβο εισήχθησαν εμπορεύματα αξίας περίπου 132 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι, 261 εκατομμύρια κιλά προϊόντων, αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αν συγκρίνουμε πέρυσι με το τρέχον έτος, το πρώτο πεντάμηνο βλέπουμε ότι έχουμε εισαγάγει 261 εκατ. κιλά προϊόντων από τη Σερβία. Ενώ φέτος υπάρχουν λιγότερα, περίπου 8 εκατομμύρια κιλά εμπορευμάτων. Η ποσότητα των προϊόντων έχει μειωθεί, αλλά η αξία έχει αυξηθεί, λόγω της αύξησης των τιμών των προϊόντων», ανέφερε το Τελωνείο Κοσόβου.

Εκτός από τις εισαγωγές, που είναι πολύ μεγάλες, μικρή άνοδο σημείωσαν και οι εξαγωγές του Κοσόβου στη Σερβία. «Μέσα σε πέντε μήνες εξήχθησαν εμπορεύματα αξίας περίπου 25 εκατ. ευρώ. Το Κόσοβο έχει επίσης καταγράψει θετική αύξηση στις εξαγωγές αγαθών σε σχέση με άλλες χώρες».

Μέχρι στιγμής έχουν εξαχθεί περίπου 354 εκατ. ευρώ εμπορεύματα. Ενώ μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το Τελωνείο Κοσσυφοπεδίου, η αξία των εξαγωγών αναμένεται να φτάσει την αξία των 900 εκατ. ευρώ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρώην πρωθυπουργός Χότι επικρίνοντας την κυβέρνηση Κούρτι, γράφει: «Το 2020, η Αλβανία ήταν η πρώτη χώρα στην περιοχή από την οποία εισήγαγε προϊόντα το Κοσσυφοπέδιο, η Βόρεια Μακεδονία ήταν η δεύτερη, ενώ η Σερβία ήταν η τρίτη. Το 2021, αυτή η τάση αλλάζει. Η Σερβία επιστρέφει στην πρώτη θέση, με άνοδο 76%.», γράφει ο Χώτη.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις εισαγωγές είναι: Σερβία (6,5%), Αλβανία (5,8%), Σκόπια (5,3%)», αναφέρει η έκθεση του ASK.

Ο Albin Kurti, αφού διορίστηκε για πρώτη φορά πρωθυπουργός, αποφάσισε να αφαιρέσει τον φόρο 100% που είχε επιβάλει ο Ramush Haradinaj στα σερβικά προϊόντα. Αυτό μετά από μεγάλη διεθνή πίεση. Όμως, λίγες μέρες πριν γίνει πρωθυπουργός για δεύτερη φορά, σε συνέντευξή του μαζί με την Πρόεδρο Vjosa Osmani, είχε υποσχεθεί ότι θα αποφασίσει το μέτρο της αμοιβαιότητας για τη Σερβία.

Όπως είπε ο Kurti το 2021, η θέσπιση του μέτρου της αμοιβαιότητας θα είναι θέμα ημερών και εβδομάδων. Ωστόσο, έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε και δεν έχει καθιερωθεί αμοιβαιότητα έναντι της Σερβίας.

Enter your text here ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου