Ο ασκός του Αιόλου

Ο ασκός του Αιόλου

Γυρεύω το παλιό μου σπίτι
με τ' αψηλά τα παραθύρια
σκοτεινιασμένα απ' τον κισσό
γυρεύω την αρχαία κολόνα
που κοίταζε ο θαλασσινός.

Παλιέ μου φίλε ξεκουράσου
σιγά σιγά θα συνηθίσεις·
θ' ανηφορίσουμε μαζί
στα γνώριμά σου μονοπάτια
θα ξαποστάσουμε μαζί

Γιώργος Σεφέρης, Ο γυρισμός του ξενιτεμένου

Αν κάτι ξεπερνάει τα σύνορα, είναι η φύση που ενώνει τον αέρα που αναπνέουμε, τα νερά, το έδαφος με τα βουνά και τα ισιώματα, κάνοντας τις αντιθέσεις μικρές, σε "αυτόν τον κόσμο τον μικρό τον μέγα", που θα έλεγε κι ο ποιητής. Υπάρχει όμως κι η αντίστροφη όψη των πραγμάτων, στην οποία οι ποιητές δεν έχουν λόγο. Εκεί μιλούν οι τεχνοκράτες, οι εταιρίες, οι καλοθελητές πολιτικοί και οι ευνοούμενοι του τελευταίου τροχού της αμάξης.

Για τα αιολικά ο λόγος...

Σε ένα από τα "κέντρα αυτού του κόσμου", σε ένα χωριό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, έγινε μια "διαβούλευση" που θύμιζε τα παλιά με εκπροσώπους της κυβέρνησης, της κατασκευάστριας εταιρίας, η οποία συνεργάζεται με γερμανική εταιρία για μια ακόμα στρατηγική επένδυση, αυτή τη φορά με τη σφραγίδα της ΕΕ.

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε πώς σχεδιάζει να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες σε όλη την κορυφογραμμή του βουνού παρουσιάζοντας χάρτες με τα σημεία στα οποία θα εγκατασταθούν. Επισήμαναν πως οι ανεμογεννήτριες θα είναι σε απόσταση τουλάχιστον 1.500 μέτρων από την κατοικημένη περιοχή, όπως ορίζει ο νόμος και διαβεβαίωσαν πως η εγκατάσταση αυτή δεν θα έχει καμία επίπτωση στο περιβάλλον... Θα γίνει και περίφραξη σε ακτίνα 70-80 μέτρων από τη βάση της κάθε ανεμογεννήτριας, δήλωσαν.

Αυτό είναι ένα πρότζεκτ σε μια δύσκολη εποχή που:
1. η διεθνής φρενίτιδα για την ενέργεια έχει επιφέρει μαζική φοβία
2. ο ενεργός πληθυσμός δεν κατοικεί πλέον στα χωριά και έχει μεταναστεύσει
3. πρόκειται για περιοχή της Εθνικής Μειονότητας που είναι ευάλωτη σε πιέσεις
4. παρέχεται το ιδεολογικό κερασάκι της ανάπτυξης μαζί με υποτυπώδη ανταποδοτικά οφέλη. Και το ζήτημα δεν αφορά το "κέντρο του κόσμου" αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Οι μηδαμινές αποδόσεις σε ενεργειακά αποθέματα των αιολικών πάρκων, η ημερομηνία λήξης των εγκαταστάσεων, η καταστροφή μεγάλου μέρους του φυσικού τοπίου για τη διάνοιξη δρόμων και πλατφορμών, η αναγκαστική χρήση του τοπίου αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση της εταιρίας, τα περιστασιακά ανταποδοτικά οφέλη (υποσχέθηκαν προφορικά: κατασκευή εσωτερικού δρόμου, εξωραϊσμό χώρων, ηλεκτροδότηση της εκκλησίας, μείωση των τιμολογίων ρεύματος και απασχόληση εργατικού δυναμικού), η αδύνατη προοπτική μιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, η καταστροφή ενός φυσικού τοπίου δημιουργούν τετελεσμένα που δεν αναγνωρίζουν σύνορα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου