Καμία πρόοδος στην εύρεση των αγνοουμένων θυμάτων του κομμουνισμού στην Αλβανία

Καμία πρόοδος στην εύρεση των αγνοουμένων θυμάτων του κομμουνισμού στην Αλβανία

Η πρόοδος είναι μηδαμινή για την εύρεση των λειψάνων περίπου 6.000 ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας λόγω διαφωνιών μεταξύ των θεσμών, σύμφωνα με την Αρχή Αρχειοθέτησης, η οποία απηύθυνε την κατάσταση στη Νομοθετική Επιτροπή την Τετάρτη (6 Ιουλίου).

Η Gentiana Sula, η εν ενεργεία πρόεδρος του ιδρύματος, ανέλαβε να αναφέρει τις συστάσεις της συνέλευσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την τύχη χιλιάδων δολοφονηθέντων και αγνοουμένων από τον δικτάτορα Ενβέρ Χότζα.

«Υπάρχει συμφωνία μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και της Διεθνούς Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, ICMP, η οποία έχει επικυρωθεί από τη Συνέλευση. Τότε το ίδρυμά μας δεν είχε κάποια διευκρίνιση για τους αγνοούμενους. Θα μπορούσε να είναι μια νέα αλλαγή στην οποία πρέπει να επενδύσει το κοινοβούλιο», είπε, ζητώντας να συμπεριληφθεί η αρχή στο σχέδιο νόμου που ρυθμίζει αυτή τη συμφωνία.

«Ζητήσαμε θεσμική συνεργασία με τις οικογένειες των θυμάτων. Η εισαγγελία είχε τους δικούς της δισταγμούς», πρόσθεσε.

Στην πραγματικότητα, τα θέματα με τους εισαγγελείς είναι καλά τεκμηριωμένα.

Ο Αλβανός εισαγγελέας Sokol Stojan είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν κανένα ρόλο να διαδραματίσουν στην περίπτωση εξαφανίσεων ή εκτελέσεων. Πρόσθεσε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «τιμωρήθηκαν σύμφωνα με τους νόμους της εποχής».

Πρόσθεσε ότι είναι διοικητικό πρόβλημα και παραδέχτηκε ότι ορισμένοι εισαγγελείς αρνήθηκαν να εξετάσουν υποθέσεις που στιβάζονται στα έδρανά τους. Ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε επίσης ότι η παραγραφή σημαίνει ότι είναι αδύνατο για τους εισαγγελείς να ξεκινήσουν έρευνες για εξαφανίσεις που συνέβησαν πριν από δεκαετίες.

Ο Stojan δεν σχολίασε τις περιπτώσεις όπου άνθρωποι εκτελέστηκαν και δολοφονήθηκαν χωρίς δίκη, επομένως όχι σύμφωνα με τους νόμους της εποχής.

Ο Ράμα υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του «έκανε όσα περισσότερα μπορούσε» για να φέρει στο φως την ιστορία όσων υπέφεραν κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού και συνεχίζουν να υποφέρουν και σήμερα.

Η Sula είπε ότι το ίδρυμά της έχει την ικανότητα να συνεργάζεται με τις οικογένειες και να εντοπίζει μέρη που χρησιμοποιήθηκαν για την εξάλειψη των πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος.

Ο Διευθυντής Ενημέρωσης της Αρχής, Selami Zalli, είπε ότι η πραγματοποίηση εκταφών είναι σοβαρό ζήτημα. Σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, ύποπτα σημεία που μπορεί να βρίσκονται τάφοι δεν μπορούν να ερευνηθούν χωρίς εισαγγελική άδεια.
Πολλαπλές αιτήσεις για ανασκαφές εκκρεμούν στην εισαγγελία και αναμένουν εδώ και χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η αλβανική εισαγγελία δεν διεξήγαγε καμία έρευνα για υποθέσεις αγνοουμένων από το κομμουνιστικό καθεστώς, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από διεθνείς αξιωματούχους, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεσή της για τη χώρα.

Όσον αφορά το δικαίωμα στη ζωή, η EC σημείωσε ότι αυτή η αποτυχία και ο μικρός αριθμός επιλυμένων υποθέσεων «οφείλονται εν μέρει» στην έλλειψη ικανότητας και πόρων. Ζήτησαν πολιτική βούληση για τη δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ των σχετικών θεσμών και για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το θέμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου