Τα Βαλκάνια δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο σύμφωνα με το ΝΑΤΟ

Τα Βαλκάνια δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο σύμφωνα με το ΝΑΤΟ

Από την Πρίστινα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mircea Geoană, εγγυήθηκε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια δεν απειλούνται. Η συμμαχία, τόνισε ο στρατηγός, έχει στρατηγικό συμφέρον στην περιοχή.

Κατήγγειλε ταυτόχρονα τον «παράλογο και βάναυσο πόλεμο» της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς και την «επιθετική και κακόβουλη επιρροή της στα Δυτικά Βαλκάνια».

«Έχουμε στρατηγικό συμφέρον στα Δυτικά Βαλκάνια. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας σε όλους τους ανθρώπους εκεί ότι στο τέλος θα βρεθούμε όλοι στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική οικογένεια. Χαιρετίζω τις αποφάσεις των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στην περιοχή, οι οποίες έχουν αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες ως φυσική αντίδραση στη ρωσική επιθετικότητα. Το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει όλους τους συμμάχους και κάθε τετραγωνικό εκατοστό της επικράτειάς τους», δήλωσε ο Mircea Geoana

Η Αλβανία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ. Ενώ η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι εταίροι.

Μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι επικεφαλής των θεσμών του Κοσόβου ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη Σύμπραξη για την Ειρήνη, η οποία θεωρείται το πρώτο βήμα στη διαδικασία για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ακόμη και πριν από τον Geoana, μετέδωσαν την ιδέα ότι η ένταξη είναι η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη. Η γερμανική Βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την παράταση της συμμετοχής των Γερμανών στρατιωτών στην KFOR κατά έναν ακόμη χρόνο, ενώ πολλοί βουλευτές μίλησαν και για απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας.

Οι περισσότεροι ομιλητές στη 40λεπτη συζήτηση στην Bundestag τόνισαν την αναγκαιότητα της γερμανικής παρουσίας στην KFOR, ως σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου