Φανερά ανήσυχη για τα Δ.Βαλκάνια η ευρωπαία επίτροπος για το Κόσοβο Von Cramon

Φανερά ανήσυχη για τα Δ.Βαλκάνια η ευρωπαία επίτροπος για το Κόσοβο Von Cramon

Οι βίαιες διαδηλώσεις στα Σκόπια έχουν απασχολήσει την εισηγήτρια για το Κοσόβο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Viola Von Cramon.

Η ευρωβουλευτής φοβάται ότι η αναταραχή θα μπορούσε να επεκταθεί στο Μαυροβούνιο και να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Σε ανάρτησή της στο Twitter, Η Von Cramon κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με το σκεπτικό ότι απέτυχε να ενσωματώσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

«Όταν τα κράτη μέλη της ΕΕ αποτυγχάνουν να παράσχουν απτή ανταμοιβή στις προοδευτικές κυβερνήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, έχουμε αναταραχή στη Βόρεια Μακεδονία και ενδεχομένως στο Μαυροβούνιο που μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ρωσία και άλλοι ξένοι παράγοντες. Ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να κατανοήσει και να επιταχύνει τις ενέργειές της», δήλωσε.

Συνεχίζονται για πέμπτη συνεχή ημέρα οι βίαιες διαδηλώσεις στα Σκόπια κατά της γαλλικής πρότασης για επίλυση διαφορών με τη Βουλγαρία. Οι διαδηλωτές ζητούν από την κυβέρνηση να μην υποκύψει στα βουλγαρικά αιτήματα, τα οποία υποψιάζονται ότι παραβιάζουν τη «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα και ανοίγουν τον δρόμο, όπως λένε, για τον εκβουλγαρισμό των βιβλίων και των εθνικών ηρώων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να κατευνάσει αυτές τις ανησυχίες υποστηρίζοντας ότι θα τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές των Σκοπίων. «Δεν σας λέω ότι είναι μια τέλεια συμφωνία, αλλά όπως κάθε συμφωνία, βασίζεται σε συμβιβασμούς και ισορροπία και θα ανοίξει τον ευρωπαϊκό σας δρόμο. Δεν αμφισβητεί την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς σας», εγγυήθηκε ο επικεφαλής της Ελίζας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τελικά η απόφαση των Σκοπίων θα είναι για την πρόοδο προς τον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου