Ο Βούτσιτς απορρίπτει το ψήφισμα του ΕΚ για την αναγνώριση του Κοσόβου

Ο Βούτσιτς απορρίπτει το ψήφισμα του ΕΚ για την αναγνώριση του Κοσόβου

Ο διάλογος Κοσόβου-Σερβίας έχει μειώσει τις ελπίδες για μια συναινετική λύση μεταξύ των δύο χωρών εν μέσω της διαφοράς μεταξύ τους και των προσδοκιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αμοιβαία αναγνώριση.

Ωστόσο, ο ειδικός απεσταλμένος των Βρυξελλών για τον διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ελπίζει ότι κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα μπορεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Albin Kurti και του Σέρβου προέδρου Aleksandar Vucic.

Σχολιάζοντας την αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι για την είσοδο στην ΕΕ πρέπει πρώτα να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών.

«Είναι δύσκολο να πείσεις τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είσαι έτοιμος να λειτουργήσεις σε μια οικογένεια 27 ατόμων όταν έχεις προβλήματα σε μια εξαμελή οικογένεια», είπε.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ωστόσο, διέψευσε τη δήλωση της προέδρου του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι ότι ο Σέρβος ηγέτης θα συναντηθεί σύντομα με τον Κούρτι.

Οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί μόνο δύο φορές στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ τους.

Η τελευταία φορά ήταν πριν από ένα χρόνο.

Οι σχέσεις μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας έχουν επιδεινωθεί μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου στις 29 Ιουνίου να επαναταξινομήσει αυτοκίνητα με πινακίδες κυκλοφορίας που εκδόθηκαν από τις σερβικές αρχές σε πινακίδες κυκλοφορίας RKS.

Την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα μέσω του οποίου κάλεσε την Πρίστινα και το Βελιγράδι να συνάψουν τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με αμοιβαία αναγνώριση.

Ο Σέρβος ηγέτης αρνήθηκε.

Σε συνέντευξή του στα σερβικά ΜΜΕ την Τετάρτη, ο Aleksandar Vuqic είπε ότι το Βελιγράδι ούτε καν σκέφτεται και δεν εξετάζει την αναγνώριση του Κοσόβου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου