Το Αλβανικό Δημόσιο πληρώνει 3 εκατ. € σε εταιρεία αποτέφρωσης που εμπλέκεται σε σκάνδαλο

Το Αλβανικό Δημόσιο πληρώνει 3 εκατ. € σε εταιρεία αποτέφρωσης που εμπλέκεται σε σκάνδαλο

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι πίσω από την εταιρεία ανακηρύχθηκαν καταζητούμενοι για ξέπλυμα χρήματος και απάτη, η κυβέρνηση συνέχισε να πληρώνει το αποτεφρωτήριο των Τιράνων κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022, κοστίζοντας 3,3 εκατομμύρια ευρώ.

Τα αποτεφρωτήρια των Τιράνων, του Ελμπασάν και του Φίερ ήταν τρεις παραχωρήσεις σε εταιρείες χωρίς κεφάλαιο ή εμπειρία. Τα συμβόλαια έγραφαν ότι κάθε χρόνο τα αποτεφρωτήρια δεν λειτουργούσαν και κάθε μέρα που δεν έκαιγαν σκουπίδια θα τα πλήρωνε το κράτος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα αποτεφρωτήρια να είναι σε μεγάλο βαθμό ημιτελή χρόνια αργότερα και να μην καίνε απορρίμματα, επωφελούμενοι επομένως από εκατομμύρια δημόσιο χρήμα.

Το σκάνδαλο, που δημοσιεύτηκε αρχικά από τον Artan Rama στο Exit.al, κατέληξε σε ποινική έρευνα. Αρκετά άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, φυλακίστηκαν και οι άνθρωποι πίσω από την εταιρεία ανακηρύχθηκαν καταζητούμενοι. Η κυβέρνηση, ωστόσο, συνέχισε να πληρώνει τις εταιρείες βάσει των συμβατικών όρων, λέγοντας ότι δεν μπορεί να τους παραβιάσει.

Αυτό συμβαίνει παρόλο που μια τέτοια εγκληματική δραστηριότητα θα επέτρεπε τη ρήξη της σύμβασης χωρίς δυσκολίες.

Στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών για το Open Data Albania έδειξαν ότι οι δήμοι των Τιράνων, του Δυρραχίου και της Καβάγιας πραγματοποίησαν πληρωμές 3,3 εκατομμυρίων ευρώ στην Integrated Energy GB SPV.

Από το 2018 έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το κράτος έχει πληρώσει 40 εκατ. ευρώ στην ίδια εταιρεία ενώ ο αποτεφρωτήρας παραμένει ημιτελής και δεν λειτουργεί.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου