Πώς η Αρχαία Ελλάδα επηρέασε την 4η Ιουλίου

Πώς η Αρχαία Ελλάδα επηρέασε την 4η Ιουλίου

Οι Ελληνοαμερικανοί έχουν έναν ακόμη λόγο να είναι περήφανοι την 4η Ιουλίου κάθε έτους, επειδή δεν γιορτάζουν μόνο την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Αμερικής, αλλά και τη μεγάλη επιρροή του Ελληνισμού στη γέννηση του αμερικανικού έθνους.

Οι ιδέες και οι πρακτικές που γιορτάζουν στις 4 Ιουλίου και που οδήγησαν στην ανάπτυξη της αμερικανικής δημοκρατικής δημοκρατίας μετά το 1776 οφείλουν πολλά στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας.

Όλοι οι ιδρυτές της Αμερικής είχαν μελετήσει κείμενα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, αντλώντας έμπνευση για τα ήθη και την ουσία της ανεξαρτησίας, δηλαδή, όλες τις θεμελιώδεις αρχές μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Ο Πλάτωνας (περ. 427-328 π.Χ.) ήταν σημαντική πηγή έμπνευσης, καθώς έγραψε για τη σημασία της μικτής κυβέρνησης, μια ιδέα που είναι θεμελιώδης τόσο για την ανάπτυξη της διάκρισης των εξουσιών όσο και για το Σύνταγμα.

Ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) έγραψε επίσης για τη διάκριση των εξουσιών ως κρίσιμο στοιχείο σε μια δημοκρατία.

Όπως τόνισε ο συγγραφέας Tom Jewett: «Ο Thomas Jefferson θαύμαζε πολλές πτυχές των αρχαίων Ελλήνων. Μπορούσε να διαβάσει και να μιλήσει τη γλώσσα [και] συμφωνούσε με πολλές από τις εντολές τους, όπως την ελληνική ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων».

Ο Jewett κάνει περαιτέρω αναφορά στον Jefferson του οποίου οι ανθρωπιστικές πεποιθήσεις βασίστηκαν σε αυτήν την ελληνική ιδέα του ανθρώπου. Ο Jewett λέει για τον Jefferson:

Αυτό ήταν το θεμέλιο για την πίστη του στον ανθρωπισμό, ο οποίος δεν αναγνώριζε κανένα εμπόδιο στη χρήση του νου και που προσπαθούσε να κάνει όλη τη γνώση χρήσιμη για τον άνθρωπο. Ο Τζέφερσον θαύμαζε ιδιαίτερα την ιδέα των Ελλήνων για τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του.

Ο Τζέφερσον επηρεάστηκε επίσης από τις ελληνικές φιλοσοφίες των Επίκουρων και των Στωικών. Πίστευε ως ένας Επίκουρος ότι η ευτυχία ήταν ο κύριος στόχος της ανθρωπότητας και μπορούσε να επιτευχθεί με ηθικές και ευγενείς πράξεις.

Σύμφωνα με τον Jewett, ο Jefferson πίστευε ότι οι ιδέες σχετικά με τον αυτοέλεγχο, τον ορθολογισμό και το μέτρο στη ζωή ήταν τα ιδανικά με τα οποία πρέπει να ζει κανείς, ειδικά σε δύσκολες στιγμές. Αυτές οι ιδέες βασίστηκαν σε αυτές των Στωικών.

Από το 1987, οι Ηνωμένες Πολιτείες τιμούν τον Πόλεμο της Ελλάδας για Ανεξαρτησία την 25η Μαρτίου του 1821 με μια εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιείται στον Λευκό Οίκο. Αυτό αποτελεί αναγνώριση της προσφοράς του ελληνικού πολιτισμού, του πνεύματος του ελληνισμού και της γέννησης της δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα.

Όρθιος δίπλα σε μια ελληνική σημαία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στις 25 Μαρτίου 2021.

«Για 200 χρόνια οι μοίρες των εθνών μας ήταν αλληλένδετες», είπε ο Μπάιντεν. «Νέοι από τις νεοσύστατες Ηνωμένες Πολιτείες ενώθηκαν με τους Έλληνες στον αγώνα τους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ατομικής ελευθερίας».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου