Ένα 5στερο ξενοδοχείο γίνεται μήλον της Έριδος για το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Ένα 5στερο ξενοδοχείο γίνεται μήλον της Έριδος για το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απαιτούν να ανακληθούν τα καθήκοντα της ΥΠΕΞ Xhaçka, διότι επωφελείται από τη χρήση της παραλίας στη Χειμάρρα.

Αλλά σύμφωνα με την ίδια, όλα είναι «μια καταιγίδα σε ένα ποτήρι», γιατί ο σύζυγός της δεν έχει ωφεληθεί όπως εκατοντάδες άλλοι επιχειρηματίες που έχουν ξενοδοχεία στην παραλία και έχουν το δικαίωμα να τοποθετούν ξαπλώστρες.

Όμως οι πράξεις και των δύο εγείρουν ερωτήματα ότι το ζευγάρι γνώριζε τη σύγκρουση συμφερόντων, αλλά δεν πτοήθηκε.

Πρώτον, γιατί χρησιμοποιήθηκε η κουνιάδα της Olta Xhaçka;

Την παραλία θα εκμεταλλευτεί για 30 χρόνια η εταιρεία «AGTTC Hotel Management» που ανήκει στην Αμερικανή Taëni Lin Grzych-Sutton.

Πρόκειται για συνεργάτη του Andi Xhaçka, αδερφού της υπουργού. Αυτό που διακυβεύει τη θέση της υπουργού είναι η δήλωση του συζύγου της, Artan Gaçi, σύμφωνα με τον οποίο η εν λόγω εταιρεία ενεπλάκη για να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων, γιατί στην πραγματικότητα ο ίδιος ήταν ο στρατηγικός επενδυτής.

«Είμαι στρατηγικός επενδυτής και χτίζω ένα ξενοδοχείο, δεν χτίζω βίλες όπως κάνουν άλλοι», είπε ο Gaçi στο BIRN και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το νόμο, «η παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο ανήκει σε εμένα για να βάζω τις ξαπλώστρες».

«Ακριβώς όμως για να αποφύγω αυτή τη σύγκρουση συμφερόντων, βρήκα μια άλλη εταιρεία με εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου και της παραλίας, και είμαι απλώς ο επενδυτής», εξήγησε ο Gaçi. «Έχω μιλήσει με πολλούς δικηγόρους για αυτό», πρόσθεσε, ενώ παραδέχτηκε ότι η εταιρεία της Tawni Lin Grzych-Sutton «επιλέχτηκε από αυτόν».

Δεύτερον, γιατί η Xhacka δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση της κυβέρνησης όταν ελήφθη η απόφαση;

Η ίδια η Xhaçka υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για τη χορήγηση του στάτους του στρατηγικού επενδυτή, αλλά δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση της κυβέρνησης όταν ελήφθη η απόφαση για το ξενοδοχείο που ανήκει στον σύζυγό της.

Αποφεύγεται όμως η σύγκρουση συμφερόντων εάν η υπουργός δεν εμφανιστεί στη συνεδρίαση της κυβέρνησης όπου λαμβάνεται απόφαση προς όφελος της οικογένειάς της; Το γεγονός και μόνο ότι δεν πήγε στη συνάντηση δεν απαλλάσσει την υπουργό από την ευθύνη.

Τρίτον, γιατί χρειαζόταν την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή, εφόσον δεν υπήρχε όφελος από την κρατική περιουσία;

Το να είσαι στρατηγικός επενδυτής έχει πολλά οφέλη για μια επιχείρηση. Η Xhaçka το αρνείται κατηγορηματικά. Εξηγεί ότι χρειαζόταν την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή για τη χρήση της παραλίας μπροστά από το ξενοδοχείο για πελάτες, ένα συμβόλαιο «όπως και 1356 άλλες οντότητες που υπηρετούν στον τουριστικό κλάδο, με τα ίδια ποσοστά με άλλους, και αυτό το δικαίωμα θα το είχε και χωρίς την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή».

Το ερώτημα είναι, γιατί χρειαζόταν τη δέσμευση της κυβέρνησης, τη συμμετοχή των μελών της οικογένειας, τον κίνδυνο να βρεθεί σε σύγκρουση συμφερόντων, εάν ο Gaçi θα επωφελούταν από κάτι που επωφελούνται και εκατοντάδες άλλα ξενοδοχεία στην ακτή;

Τέταρτον, γιατί ο Ράμα να αλλάξει τον νόμο όταν δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στην υπόθεση Xhaçka-Gaçi;

Ο πρωθυπουργός Ράμα δεν δέχτηκε καμία από τις κατηγορίες κατά της Olta Xhaçka χτες, αλλά είπε ότι «οι θεσμοί θα αποφασίσουν». Ο Ράμα επιφυλάχθηκε και λίγο έλειψε να μπει σε «mea culpa» για την κυβερνητική συνεδρίαση, όπου έδωσε στον Αρτάν Γκάτσι την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή. Η πλειοψηφία θα αλλάξει ακόμη και τον νόμο για τους στρατηγικούς επενδυτές. για να αποφευχθούν εικασίες για σύγκρουση συμφερόντων.

«Είναι μια συζήτηση, η οποία έχει αξία, νομίζω, για τις στρατηγικές επενδύσεις, να γίνει μια αναθεώρηση ολόκληρου του πλαισίου», είπε ο Ράμα.

Οι νομοθετικές αλλαγές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έρχονται ως προβληματισμός. Αν όμως υπάρχει προβληματισμός, υπάρχουν και λάθη.

Η αντιπολίτευση θέλει να αφαιρέσει την εντολή της βουλευτού Olta Xhaçka, βάσει του άρθρου 35 της αποτροπής σύγκρουσης συμφερόντων. Το δεύτερο σημείο αναφέρει: «Σε περίπτωση που οι μετοχές ή τα μέρη του κεφαλαίου είναι στο όνομα συγγενούς προσώπου, αποτιμώνται όπως αν ήταν στο όνομα του ίδιου του αξιωματούχου».

Άρα ο νόμος θεωρεί ότι η Olta Xhaçka επωφελήθηκε άμεσα από τα προνόμια του στρατηγικού επενδυτή.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εντολών, ειπώθηκε επίσης ότι η επιχείρηση της οικογένειας Gaçi-Xhaçka είχε επωφεληθεί από τον χαμηλό ΦΠΑ, μόλις 5%, στην επιχείρηση του ξενοδοχείου 5 αστέρων στη Χειμάρρα. Μετά από αυτό, ξεχώρισε η άμεση αντίδραση του βουλευτή της Lushnja, Saimir Korreshi, που ζήτησε να κηρυχθεί η σύζυγός του στρατηγικός επενδυτής: «Αν είναι φυσιολογικό ο σύζυγος ενός βουλευτή να παίρνει δημόσια γη και να βάζει ξαπλώστρες, δεν αποτελεί παράβαση να πάρω και εγώ αυτήν την άδεια γιατί η νύφη μου δεν έχει πάρει ακόμα το μισθό της, αν κάνουμε κάποια στρατηγική επένδυση, να πάρει 400 χιλιάδες λεκ, θα τελειώσει γρήγορα, τουλάχιστον ας βάλουμε μια-δυο ξαπλώστρες και να τελειώνουμε με την παραλία».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου