Οι Έλληνες απόγονοι της δυναστείας των Σελευκιδών στο σημερινό Κιργιστάν

Οι Έλληνες απόγονοι της δυναστείας των Σελευκιδών στο σημερινό Κιργιστάν

Η δυναστεία των Σελευκιδών, που ιδρύθηκε από τον Σέλευκο Α' ο Νικάτωρ ("ο Νικητής"), έναν στρατηγό που υπηρέτησε υπό τον Μέγα Αλέξανδρο, έχει απογόνους στο σημερινό Κιργιστάν, 2.300 χρόνια μετά.


Ο Kubanychbek Kendirbaev, ερευνητής ιστορίας και διευθυντής της Seleucia, ενός Δημόσιου Φιλανθρωπικού Ταμείου που ίδρυσε το 2019, λέει ότι η φυλή του είναι απόγονοι της δυναστείας των Σελευκιδών.

Το βιογραφικό του ερευνητή περιλαμβάνει την απασχόλησή του στο Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας του Κιργιστάν και στην Helvetas Kyrgyzstan, την Ελβετική Ένωση για τη Διεθνή Συνεργασία. Είναι επίσης απόφοιτος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Δημοκρατίας της Κιργιζίας.
Ο Kendirbaev, ο οποίος ζει στο Μπισκέκ του Κιργιστάν, δημιούργησε το Seleucia PCF με στόχο να βοηθήσει την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς.

«Η φυλή μας Beshkoruk ζει στο Κιργιστάν. Ο παππούς μου Shyrdakbek Khan ήταν Εμίρης των Kashgar, Jarkend, Andijan, Kokand και είναι ένας εθνικός και επικός ήρωας του Κιργιστάν», λέει.

«Ο Ελληνο-καναδός συνθέτης και τραγουδιστής Γιάννης Κάπα συνέθεσε ένα τραγούδι αφιερωμένο σε αυτόν», συνεχίζει. «Η φυλή μας ζούσε στη Σελεύκεια της Βαγδάτης (Ιράκ) και στο Αντιτζάν (Ουζμπεκιστάν).»

Σύμφωνα με τον Kendirbaev, ο Ergeshbay Ajibaev, ένα 80χρονο μέλος της φυλής Beshkoruk, έδωσε στον Kendirbaev ένα χειρόγραφο. Αυτό το χειρόγραφο αναφέρει ότι η φυλή είναι «απόγονος μιας πολύ γνωστής Ελληνικής Δυναστείας [με] Ελληνικά γονίδια [των οποίων] οι πρόγονοι ήταν Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί πριν από τον ισλαμικό πολιτισμό στη Βαγδάτη».

Ο Kendirbaev πήγε στα βαθιά ψάχνοντας τις ρίζες του. Σπούδασε ιστορία, με επίκεντρο τον Μέγα Αλέξανδρο και τις κατακτήσεις του στην Ασία και τη βορειοανατολική Αφρική. Ακολούθησε επίσης, μια πιο επιστημονική προσέγγιση.

«Πριν από δύο χρόνια Καζάκοι ερευνητές από την Αστάνα εξέτασαν το DNA μας», είπε. «Το αποτέλεσμα της εξέτασης έδειξε ότι είμαστε φορείς του Haplogroup I1, δηλαδή ο πρόγονός μας γεννήθηκε στη Βόρεια Ευρώπη πριν από 6.000 χρόνια.

«Δεν υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιο Haplogroup στην Κεντρική Ασία, αλλά η φυλή μας Beshkoruk το έχει και δείχνει την ευρωπαϊκή γενετική καταγωγή της. Στην Ελλάδα περίπου 300.000 άνδρες έχουν παρόμοιο Haplogroup I1», κατέληξε.

Ο Kendirbaev είναι πολύ περήφανος για τις ελληνικές του ρίζες και προσπαθεί να προβάλει τον Ελληνισμό μέσω της ιστοσελίδας του.

«Το αίμα μου είναι ευρωπαϊκό, όχι ασιατικό. Είμαστε απόγονοι του βασιλιά Σέλευκου Α' Νικάτωρ [που] ήταν φίλος και στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου», εξήγησε με περηφάνια.

Η ελληνιστική δυναστεία των Σελευκιδών

Η Αυτοκρατορία των Σελευκιδών ήταν ένα ελληνιστικό κράτος στη Δυτική Ασία που υπήρχε από το 312 π.Χ. έως το 63 π.Χ., που ιδρύθηκε από τον Σέλευκο Α' Νικάτορα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μετά τη διάσπαση της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε στην Ασία από τον Μέγα Αλέξανδρο, ο Σέλευκος Α' κατέλαβε για πρώτη φορά τη Μεσοποταμία περιοχή της Βαβυλωνίας το 321 π.Χ.

Στη συνέχεια, ο στρατηγός ίδρυσε την Αντιόχεια και επέκτεινε τις κυριαρχίες του για να συμπεριλάβει πολλά από τα εδάφη της Εγγύς Ανατολής που ανήκαν στην πρώην Μακεδονική Αυτοκρατορία.

Η Αυτοκρατορία των Σελευκιδών κατέλαβε περισσότερα εδάφη, όπως η Ανατολία, η Περσία, το Λεβάντε, η Μεσοποταμία και το σημερινό Κουβέιτ, το Αφγανιστάν και τμήματα του Τουρκμενιστάν.

Η αυτοκρατορία των Σελευκιδών προώθησε τον ελληνιστικό πολιτισμό στην Ασία, ενώ ταυτόχρονα ανεχόταν τις τοπικές γλώσσες και παραδόσεις αντί να τις εξαφανίσει.

Μια ελληνική ελίτ κυριάρχησε στην πολιτική, καθιστώντας έτσι την αυτοκρατορία ελκυστική για πολλούς μετανάστες από την Ελλάδα.

Ωστόσο, τα δυτικά εδάφη της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών αμφισβητήθηκαν από την Πτολεμαϊκή Αίγυπτο, ένα άλλο ελληνιστικό κράτος, ενώ υπήρξαν συγκρούσεις με τον Chandragupta της αυτοκρατορίας Maurya που οδήγησαν στην εκχώρηση τεράστιων εδαφών δυτικά του Ινδού ποταμού.

Στις αρχές 2ου αιώνα π.Χ., οι προσπάθειες του Αντίοχου Γ' του Μεγάλου να επεκτείνει την αυτοκρατορία στην τότε Ελλάδα εμποδίστηκαν από τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία.

Μετά τις απώλειές τους στη μάχη, οι Σελευκίδες αναγκάστηκαν να πληρώσουν δαπανηρές πολεμικές αποζημιώσεις και να παραιτηθούν από εδαφικές διεκδικήσεις δυτικά των βουνών του Ταύρου.

Αυτή ήταν η αρχή της παρακμής της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Όταν ο Μιθριδάτης Α΄ της Παρθίας κατέκτησε πολλά από τα εναπομείναντα ανατολικά εδάφη της αυτοκρατορίας, οι βασιλιάδες των Σελευκιδών συρρικνώθηκαν σε ένα μικρό κράτος στη Συρία.

Το 63 π.Χ., ο Ρωμαίος στρατηγός Πομπήιος ανέτρεψε τους Σελευκίδες, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνιστική αυτοκρατορία στην Ασία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου