Νομιμοποίηση κάνναβης σε ένα ήδη ξέφραγο αμπέλι χασισοφυτειών

Νομιμοποίηση κάνναβης σε ένα ήδη ξέφραγο αμπέλι χασισοφυτειών

Η αλβανική κυβέρνηση έχει επισημοποιήσει την πρωτοβουλία νομιμοποίησης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Το προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα προβλέπει τη χορήγηση 15ετών αδειών δικαίωμα ανανέωσης, σε ξένους φορείς καθώς πρέπει να έχουν εμπειρία στη χρήση κάνναβης για ιατρική χρήση και πιστοποιητικό από τον Οργανισμό Φαρμάκων της ΕΕ και των ΗΠΑ. Το έργο προβλέπει τη δημιουργία Φορέα υπό το Υπουργείο Υγείας, ο οποίος θα εποπτεύει τη δραστηριότητα αυτή, ενώ δεν θα δηλώνεται η διεύθυνση των νόμιμων οικοπέδων.

Η άδεια εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, βάσει της διαδικασίας επιλογής που διοργανώνει ο Οργανισμός.

Η άδεια χορηγείται μόνο στον φορέα που πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ορίζονται στον παρόντα νόμο, καθώς και μόνο για την έκταση που ορίζεται στο σχέδιο ανάπτυξής του, χωρίς να προσδιορίζεται η θέση των περιοχών αυτών.

Η συνολική επιτρεπόμενη έκταση για την καλλιέργεια του φυτού κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 150 εκτάρια σε εθνικό επίπεδο.

Ομοίως, ο νόμος ορίζει ότι η άδεια χορηγείται μόνο σε στεγασμένους χώρους ή θερμοκήπια ή ανοιχτούς χώρους που δεν θα μπορούν να είναι μικρότερες από 5000 τμ και όχι μεγαλύτερες από 10000 τμ.

Το προσχέδιο ορίζει ότι η άδεια ανακαλείται, εάν το υποκείμενο δεν ξεκινήσει την ανάπτυξη της δραστηριότητας μέσα σε διάστημα δώδεκα μηνών.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας επαναξιολογούνται από τον Οργανισμό κάθε 3 χρόνια, ο οποίος, εάν διαπιστώσει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια, προτείνει στις αρμόδιες αρχές την ακύρωση της άδειας άσκησης της δραστηριότητας.

Ο κάτοχος άδειας ή ένας από τους μετόχους του πρέπει να κατέχει το 51% των μετοχών της εταιρείας, πρέπει να έχει δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή υποπροϊόντων του φυτού κάνναβης σε μία από τις χώρες του ΟΟΣΑ, με ορθή παρασκευαστική πρακτική), που εκδόθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ή της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων και έχουν εταιρικό κεφάλαιο όχι μικρότερο από 100.000.000 ALL.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου