Βούτσιτς: Τέρμα ο διάλογος με το Κόσοβο

Βούτσιτς: Τέρμα ο διάλογος με το Κόσοβο

Ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάλογο Κοσόβου-Σερβίας, Miroslav Lajçak, ανακοίνωσε από το Κόσοβο την επανέναρξη των συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ Kurti και Vuçiç, αλλά ο τελευταίος μετά τη συνάντηση με τον Lajçak στη Σερβία, είπε: «Τέρμα ο διάλογος».

Αιτία ήταν η επιβολή μιας σειράς νέων μέτρων αμοιβαιότητας με τη Σερβία που αποφάσισε η κυβέρνηση Κούρτι κατά τη διάρκεια εξ' αποστάσεως συνάντησης την Τετάρτη. Το πρώτο μέτρο αφορούσε την ίση μεταχείριση που θα έχουν οι Σέρβοι πολίτες που θέλουν να εισέλθουν στο Κόσοβο, όπως και οι Κοσοβάροι που εισέρχονται στη Σερβία. Το Βελιγράδι, το οποίο δεν αναγνωρίζει τα διαβατήρια του Κοσόβου εδώ και πολύ καιρό, τους δίνει μια απλή βεβαίωση. Το ίδιο θα κάνει από εδώ και πέρα η Πρίστινα με τους Σέρβους που περνούν τα σύνορά της.
«Κάθε άτομο που υποβάλλει αίτηση για διέλευση των κρατικών συνόρων με προσωπικό έγγραφο ταυτοποίησης που έχει εκδοθεί από τις σερβικές αρχές, να προσκομίζεται στη συνοριακή διέλευση με μία βεβαίωση που αντικαθιστά προσωρινά τη χρήση τέτοιου εγγράφου. Η βεβαίωση θα επιτρέπει την κυκλοφορία στο έδαφος της Δημοκρατίας του Κοσόβου και τη χρήση εντός των κρατικών θεσμών», αναφέρεται στο δελτίο τύπου της κυβέρνησης Κούρτι.

Το δεύτερο μέτρο ήταν αυτό που είχε να κάνει με την αμοιβαιότητα των πινακίδων. Όλοι οι ντόπιοι Σέρβοι που κυκλοφορούν με παλιές σερβικές πινακίδες και δεν συμφωνούν να τις αντικαταστήσουν με την επιγραφή «Δημοκρατία του Κοσόβου» θα αναγκαστούν να το κάνουν από την 1η Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Όπως και οι πολίτες του Κοσόβου που δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν στη Σερβία με το εθνόσημο της χώρας τους, τα σερβικά σύμβολα θα καλύπτονται όταν τα οχήματά τους περάσουν τα σύνορα με το Κόσοβο.

Ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι ανακοίνωσε τη «ρύθμιση» αυτών των θεμάτων στο Facebook, δημοσιεύοντας τις αποφάσεις.

Ο Vuçiç τόνισε ότι το Κόσοβο έχει την υποστήριξη δυτικών δυνάμεων όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία για αυτές τις αποφάσεις.

Πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση Κούρτι δέχτηκε πυρά από τους επικριτές της, κατηγορώντας την ότι παραχώρησε την κυριαρχία στη Σερβία μετά την υπογραφή μιας ενεργειακής συμφωνίας στις Βρυξέλλες που επέτρεπε σε σερβική εταιρεία να εισπράττει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος από τέσσερις σερβικούς δήμους στο βόρειο Κόσοβο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου