Η Αλβανία και το Κόσσοβο σχεδιάζονται να γίνουν οι πιο μεγάλες βάσεις για τον Ερντογάν

Η Αλβανία και το Κόσσοβο σχεδιάζονται να γίνουν οι πιο μεγάλες βάσεις για τον Ερντογάν

Η Αλβανία και το Κόσσοβο θα γίνουν οι πιο μεγάλες βάσεις της Τουρκίας στο σχέδιο ανάκτησης των Βαλκανίων για τον Ερντογάν


Σύμφωνα με ύποπτη ανάρτηση ιστοσελίδας σε "κοινωνικό δίκτυο" εντός της χώρας μας, προειδοποιούμαστε δήθεν ότι " Οι Αλβανοί έχουν παραχωρήσει ( εδώ και πολλά χρόνια) στην Τουρκία το ναύσταθμο στο Πασαλιμάνι για την υποστήριξη τουρκικών υποβρυχίων εν καιρώ πολέμου με αντάλλαγμα την αναβάθμιση των υποδομών τους. Τότε τα τουρκικά υποβρύχια μπορούν να περικυκλώσουν την Ελλάδα και να αποβιβάσουν κομάντος παντού στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου", αναφέρει η ιστοσελίδα, ενώ σύμφωνα με αμυντικούς ειδικούς, κάτι τέτοιο μπορεί να επιχειρηθεί και στην ηπειρωτική χώρα, ειδικά σε παραλιακές περιοχές της Ηπείρου αλλά και αλλού.

Πρόκειται για πιθανό τουρκικό σχέδιο αποβίβασης επίλεκτων μελών ( που θα γνώριζαν ενδεχομένως την ελληνική γλώσσα) της δυνάμεως Bordo Bereliler, υποβρύχιοι Καταδρομείς Κρούσης (SAT), και κομάντος της (SAS), και άλλων μονάδων, που θα είχαν σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συρράξεως πολλαπλούς στόχους, όπως κύριες υποδομές της ελληνικής επικράτειας αλλά και πιθανόν αξιωματούχους.

Η ουσία όμως αφορά ιστοσελίδα σε κοινωνικά δίκτυα εντός Ελλάδος, η οποία πιθανότατα να μεταφέρει αυτούσια προπαγάνδα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, με στόχο την ελληνική κοινωνία, και την πρόκληση ανέξοδα αισθήματος ανασφάλειας, το οποίο με την σειρά του, θα βοηθήσει έτερους "πρόθυμους" εντός χώρας μας, να επιχειρήσουν να επηρεάσουν καταστάσεις υπέρ των τουρκικών συμφερόντων. Όλα αυτά είναι κινήσεις πανικού των Τούρκων, αφού υποδηλώνουν , λόγω έντασης της τουρκικής προπαγάνδας, τα τεράστια εσωτερικά ζητήματα εντός Τουρκίας που αναζητούν λύση.

Τονίζεται ότι τα σχέδια αυτά είναι σε απόλυτη γνώση της ηγεσίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Κάθε τουρκική παρουσία, πολεμικού πλοίου, ή υποβρυχίου στο συγκεκριμένο λιμάνι της Αλβανίας, αλλά και στην Μισράτα της Λιβύης( διότι και από εκεί υπάρχει κίνδυνος), παρακολουθείται στενά, και ελέγχεται ενδελεχώς κάθε κίνηση.

Επίσης, ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και για τους Τούρκους από την ελληνική πλευρά, αν για παράδειγμα σε ένα " σενάριο πιθανής πολεμικής κρίσης, ελληνικά υποβρύχια αποβίβαζαν και αυτά Έλληνας κομάντος από την Κύπρο σε τουρκικό έδαφος…ένα ασέληνο βράδυ σε κάποια ερημική ακτή.

Εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε πάντως, σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ότι στην πρόσφατη τουρκική διακλαδική άσκηση «ΕΦΕΣ-2022», Αλβανοί κομάντος εκπαιδεύτηκαν από Τούρκους Αξιωματικούς στο πως θα επιβιβάζονται σε αποβατικές λέμβους προκειμένου να αποβιβαστούν σε «εχθρική» ακτή.

Τουρκία και Αλβανία έχουν υπογράψει το 2021, σε νέα πιο ισχυρή αμυντική συνεργασία, τα άρθρα της οποίας δεν τα γνωρίζουμε.

Παλαιότερες πληροφορίες του αλβανικού τύπου ανέφεραν όμως απροσδιόριστα για "τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες σε αλβανικό έδαφος", για αυτόν τον λόγο πιθανότατα η Αλβανία θα λάμβανε και κάποιου είδους "δώρο" από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Γενικά πάντως τηρείται μια ιδιότυπη "ομερτά" και από τις δύο πλευρές για τα σχέδια του Ερντογάν στην γειτονική χώρα, που σύμφωνα με ειδικούς θα αποτελέσει σύντομα την βάση-εφαλτήριο για τις τουρκικές δυνάμεις στα Βαλκάνια.

Τονίζεται σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ,ότι μόλις τον Οκτώβριο του 2020 η Αλβανία αγόρασε drone από τουρκική αμυντική εταιρεία που εδρεύει στην Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό κράτος και τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι από από το 2017, οι αλβανικές ειδικές δυνάμεις, καθώς και οι αντίστοιχες μονάδες εσωτερικής ασφάλειας, έχουν παραλάβει τουρκικής κατασκευής αυτόματα όπλα, τύπου Μ20, MP5, M4A1, MPT-76 κλπ.

Οι Αλβανοί έχουν προμηθευθεί τυφέκια για ελεύθερους σκοπευτές KNT-308, ελαφρά αντιαρματικά M72 LAW, τεθωρακισμένα οχήματα, βομβιδοβόλα των 40 χλστ. πολυβόλα των 0,50" και οχήματα Cobra.

Το Ναυτικό της χώρας ανανεώθηκε στο σύνολό του από την Τουρκία, η οποία έχει δημιουργήσει και βάση υποβρυχίων στο Δυρράχιο. Πρόκειται του Πασαλιμάνι και την στρατιωτική βάση στο Ορίκουμ, οι οποίες έχουν πλήρως ανακατασκευασθεί με ραντάρ επιφανείας και άλλες υποδομές.

Φυσικά το σχέδιο Ερντογάν είναι ξεκάθαρο, αφού αφορά την πιθανή περικύκλωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από την πλευρά του Ιονίου σε μια πιθανή "πολεμική κρίση" Τουρκίας και Ελλάδος, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι γενικά θα βρεθούν προ μεγάλων και τρομερών εκπλήξεων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

kranos.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου